У період гарячої літньої пори особливої актуальності набувають правила гігієни

20 Червня 2017 13:38
Хмельничан закликають мити овочі та фрукти перед вживанням

Хмельничан закликають мити овочі та фрукти перед вживанням. Фото: medical-wiki.in.ua

Фахівці радять дотримуватися правил гігієни.
У період гарячої літньої пори зростає ймовірність захворювання кишковими інфекціями. Тому містянам радять дотримуватись правил гігієни — мити руки, овочі та фрукти.Хмельничанам нагадують правила колективної та особистої гігієни:

1. Перед вживанням їжі мийте руки з милом; овочі, фрукти мийте проточною водою.
2. Запобігайте забруднення харчових продуктів, не забувайте про їх термічну обробку.
3. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках в осіб, які не мають санітарного дозволу на торгівлю та сумнівної якості.
4. Розливне молоко обов’язково кип’ятіть.
5. Користуйтесь водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду.
6. При перших же ознаках захворювання (пронос, блювота) звертайтеся за медичною допомогою.

Разом з тим, працівники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради звертають увагу громадян на джерала інфекції:

– можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові
бактеріоносії;
– нерідко інфікуються яйця птахів;
– тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною носовим слизом;
– механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

Зараження у 96-98% випадках зв’язане із споживанням інфікованої їжі. В харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Контактно-побутовий шлях зараження спостерігається переважно серед дітей раннього віку. Інкубаційний період коливається від 2-6 годин до 2-3 днів.