В Україні розпочнуть боротьбу з курцями

22 Червня 2017 15:31
В Україні розпочнуть боротьбу з курцями

В Україні проживає майже 7 млн курців. Такі цифри повідомив головний лікар Київського міського центру «Здоров’я» Отто Стойка під час брифінгу в УНІАН. Куріння викликає рак легень, провокує розвиток бронхіальної астми та хвороби серця. Дослідження показують, що 60–70 % курців намагаються кинути цю звичку, проте вдається лише 6–7 %. Отже, можна дійти висновку, що якби в цьому бажанні українців підтримували фахівці, то кількість успішних випадків була б більшою.

Допомога. Для підтримання таких людей створено сервіс з надання допомоги у припиненні куріння. Тут можна прочитати поради, як легше позбутися залежності, якими є наслідки куріння, дізнатись, які є нікотинозамісні засоби (такі як жувальна гумка або льодяники). Також тут можна розрахувати, скільки грошей вам вдасться зекономити, якщо ви кинете курити, та пройти тест на готовність зробити це. Сервіс призначений для всіх, хто курить, вирішив кинути курити або тільки над цим роздумує, вже кинув, хоче допомогти тому, хто курить. На сайті є телефон «гарячої лінії», де можна проконсультуватись у психологів, які допоможуть виявити причини залежності та підкажуть, як краще її позбутися. Телефон «гарячої лінії» – 0-800-50-55-60; безкоштовно як з мобільних, так і зі стаціонарних. Працює телефон пн-пт 9.00-15.00.

Створення сервісів з надання допомоги у припиненні куріння – одна з вимог статті 14 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Виконання заходів, передбачених Конвенцією, таких як заборона реклами тютюну, звільнення громадських місць від тютюнового диму, запровадження нових попереджень на сигаретних пачках та багатьох інших сприяє тому, що люди починають відмовлятися від куріння. І саме на цьому етапі вкрай важливо надати їм професійну допомогу та підтримку для того, аби кожен курець міг досягти успіху та кинути курити назавжди, – зазначає Наталія Король, фахівець з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

Тютюн містить нікотин – наркотик, що викликає залежність подібно героїну й кокаїну. Більшість споживачів тютюну мають залежність від нікотину, і їм складно самостійно припинити куріння. Основною функцією куріння сигарет є швидка доставка дози нікотину в мозок. Наслідки вживання тютюну та нікотину, які викликають залежність і абстиненцію (ломку), визначаються Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та проблем, пов’язаних зі здоров’ям, як хвороба з категорії «Синдром залежності внаслідок вживання тютюну».

Розробляти проект ми почали ще рік тому. Зараз на «гарячій лінії» працюють чотири психолога, які пройшли тренінгову спеціальну програму. Дехто з них має досвід роботи на телефонах довіри. У планах – розширюватись і продовжувати час роботи лінії, – зазначив пан Стойка.

Як це працює. Журналіст «Вечірки» зателефонувала на сайт «гарячої лінії» та поспілкувалася з консультантом. За легендою мені 26 років, 5 з яких курю. Два рази намагалася позбутися пагубної звички, але не виходило. Оскільки розумію, що ця звичка пагубно впливає на здоров’я, хочу боротись із залежністю. До того ж на цьому наполягає мій чоловік, який не курить. Консультант уважно вислухала та запитала, чиє все ж таки це бажання більшою мірою – моє чи чоловікове. Запитала, чи виникли після 5-річного куріння проблеми зі здоров’ям. Потім попросила розповісти, коли саме хочеться курити, що при цьому відчуваю та що відчуваю, якщо немає можливості викурити сигарету.

Психолог зазначила, що якщо в курця у разі неможливості закурити виникає головний біль, нудота та пітливість, – то це погано, адже свідчить не лише про психологічну, а й про фізичну залежність. Якщо немає таких неприємних відчуттів – це краще, адже все визначається бажанням залежного. Косультант надала декілька порад людям, які борються із залежністю. Так, якщо хочеться курити, то краще відволіктись:

  • з’їсти цукерку або посмоктати м’ятний льодяник;
  • випити склянку води;
  • пожувати жувальну гумку;
  • покачати рукою еспандер: таким чином фізичне навантаження переключає зони уваги мозку на пальці.

Отже, всі, хто хоче кинути курити, запрошуються на сайт.

Джерело: vechirniykiev.com.ua