Знесення турнікету у Хмельницькій ОДА – “це не є хуліганство. Це – ефект обурених людей…”

12 Липня 2017 12:31

Хмельницький міськрайонний суд повернув прокуратурі обвинувальний акт, складенийщодо депутата Хмельницької обласної ради від фракції ВО “Свобода” Віктора Бурлика за ч. 1 ст. 296 ККУ (“Хуліганство”).

Фото НГП

Фото НГП

Таку ухвалу сьогодні виніс суддя Володимир Навроцький.

Суд провів підготовче засідання, на якому заслухав думки учасників процесу. Присутній прокурор підтримав обвинувальний акт проти Бурлика і заявив клопотання про виклик очевидців скандальної події з пошкодження контрольно-пропускного пункту, що сталася 15 березня цього року в приміщенні обласної ради. Серед озвучених прізвищ було кілька діючих працівників облдержадміністрації.

Потерпіла сторона в особі Хмельницької ОДА також підтвердила готовність до розгляду справи по суті. Інший потерпілий – завод “Темп” – на засідання не з’явився, але надав письмові пояснення, наголосивши, що не заявлятиме цивільного позову щодо компенсації збитків.

Запечерення у цій справі висловив захист депутата. За словами адвоката Романа Гавриленка, обвинувальний акт щодо його клієнта є незаконним і не відповідає нормам кримінально-процесуального кодексу. Зокрема, державний обвинувач не конкретизував, які норми закону про статус депутатів місцевих рад порушив Бурлик при спробі демонтажу конструкції КПП.

“Одним із потерпілих у справі фігурує Хмельницька облдержадміністрація. Однак вона не заявила жодних нанесених розмірів збитків. Тоді який це потерпілий, коли немає шкоди?” – зазначив захисник.

Гавриленко вважає, що депутат Бурлик не вчиняв хуліганськи дій, в ним керував “ефект обурених людей”.

“Це не є хуліганство. Це – ефект обурених людей, котрі діють в такий спосіб”, – вважає він.

Адвокат згадав справу трирічної давнини, відкриту на статею “хуліганство”. Мова йшла про активістів ВО “Свобода”, помічених у сутичках з тодішнім головою Хмельницької ОДА Леонідом Прусом.

Крім цього, сторона обвинуваченого заявила клопотання про виклик до суду голови ОДА Олександра Корнійчука і його т.в.о Олега Гуменного для надання пояснень щодо доцільності зберігання КПП (ця конструкція була передана ОДА по документах на зберегання, а не на встановлення – НГП), яке належить заводу “Темп”, у приміщенні органів державної влади.

Суд оцінив усі доводи сторін і в нарадчій кімнаті прийняв рішення – повернути місцевій прокуратурі обвинувальний акт щодо Віктора Бурлика.

У коментарі ЗМІ депутат зробив припущення, що демонтаж діючого контрольно-постового пункту, встановлений ОДА, не заверешено (15 березня повністю було знесено лише метелевий турнікет – НГП).