Версії цікавої знахідки у Хмельницькому

27 Липня 2017 10:29
Знахідку спочатку приховували будівельники, аж поки про неї не стало відомо загалу.

Знахідку спочатку приховували будівельники, аж поки про неї не стало відомо загалу. . Фото: Ігор Западенко

Вчора, 26 липня стало відомо, що на одному із будівельних майданчиків знайшли… танк.
В Хмельницькому на будівельному майданчику нового торгово-офісного центру виявили рештки 120-міліметрової гаубиці, – одними з перших повідомили видання “Актуально для подолян”. За попередніми даними експертів з обласного відділу охорони пам’яток історії й культури, вона виготовлена у тридцятих роках минулого століття. З’ясовують, чи вона булла на базі самохідної установки, танка або ж транспортувалася тягачем. Адже як зазначає видання, директор підприємства-підрядника зауважив, що під час земляних робіт під зведення першої черги споруди знайшли трак.

Повідомлення про знахідку отримали представники ГО “Пам’ять і слава Європи”. Керівник організації Роман Мещигинвиданню зазначив, що отримали анонімне повідомлення про те, що давній боєприпаси хочуть приховати від держави, якій він і належить за правом історичної спадщини. На додачу нам надіслали фотографії ствола з основою під час виявлення.

Історик і краєзнавець Ігор Западенко каже: те, що стирчить з-під фундаменту, найімовірніше є гарматою М-10Т радянського танку КВ-2.

“Залягає вона нижче денної поверхні, під шаром цегляних уламків, але не глибоко. Весь танк, і навіть башта КВ-2 туди не влізе. Отже, з-під фундаменту офісного центру здобудуть гармату М-10Т без башти. Як вона опинилася під землею? Моя версія така. Ще до ВВВ там, де зараз прикордонна академія, розмістили 2-ге Горьковське танкове училище. У1972 році танкісти поступилися місцем артилеристам. Тобто, танкового мотлоху там не бракувало з кінця 1930-х років. А саме на тому місці, де будується офіс-центр, ще у радянські часи була рампа для завантаження віськової техніки на платорми залізничні. Маю підозру, що цю рампу влаштували ще німці, оскільки у наявності є фото кінця березня 1944 року, на якому сусідня базарна площа (нині територія міської лікарні) повністю заставлена німецькою бронетехнікою, яку не встигли вивезти”, – написав краєзнавець у себе на сторінці Фейсбук.

Доповнює версію хмельничанин хмельничанин Володимир Дубіневич. Чоловік каже, один із виїздів з парку колишнього піхотного, а потім танкового училища, а потім танкового полку 17 мотострілкової дивізії, а потім ХВАКУ і, нарешті НАДПСУ аж до середини 90-х виходив на вул. Марії Трембовецької.

“Мотострілкову дивізі, після придушення Угорської революції, майже у повному складі, передислокували у тодішній Проскурів. А танкове училише у 1958 році переселили у Благовіщенськ. Із початком формування ХВАКУ (1970), яке почалося із будівництва головного адміністративно-навчального корпусу, танковий полк почав “переїжджати” на окраїни Дубово. Будівництво сховищ для техніки там було закінчено майже напередодні олімпіади”, – пише Володимир Дубіневич.

Фото Ігоря Западенка

Як ця знахіждка могла опинитися там? Версії теж різняться. Ігор Западенко каже – залізничну станцію неодноразово бомбили.

“На мою думку, цю гармату (певно, не боєздатну) закинули в одну з вирв від бомби як баласт, щоб засипати і вирівняти рампу біля колії”, – припускає Западенко.

Та що б там не було, будівельні роботи призупинено, на об’єкті працюють службовці Держслужби надзвичайних ситуацій, які стверджують: головне переконатися, що знахідка не загрожує вибухами, адже тут цілком може бути старий боєкомплект.

Начальник відділу охорони памяток Сергій Шпаковський наголошує, що знахідка належить державі і має експонуватися в місцевому історичному музеї.