Микола Томенко розповів про перспективи зміни виборчого законодавства

18 Жовтня 2017 13:28

tomenko.ua

Народний депутат України 4,8 скликань Микола Томенко не впевнений у тому, що виборче законодавство буде змінено і запрацює стопроцентна партійна система.

Про це він заявив у програмі «Ситуація» з Тарасом Березовцем на «Прямому».

Томенко пригадав, як свого часу працювала над цим велика група експертів. «Здається, Юрій Ключковський її очолював ще в попередньому скликання. Мова йшла про вічні речі – щоб раз і назавжди нам прийняти виборчий кодекс. Виборчий кодекс унормує загальні правила. Там будуть розділи, які стосуватимуться всієї інженерії: від виборчої дільниці до ЦВК. І буде визначати характер виборчої кампанії. Скоріше за все, Україна пішла іншим шляхом. Хоча би тому, що, наприклад, про вибори до місцевих органів влади був прийнятий інший законопроект, близький до пропорційної системи з відкритими списками. На жаль, підемо, як завжди, тактичним шляхом. Зараз буде обговорюватися окремо нова редакція закону про вибори до ВР», – розповів він.

При цьому Томенко зазначив, що теоретично, можна змінити це законодавство. «Але треба робити не так. Це мусить бути конституційна комісія. Спеціальна робоча група, де представлені, з одного боку, всі фракції. Це повинні бути експерти достатньо високого рівня, які працюють довший час з виборчим законодавством. І тоді треба йти від противного. Тобто, наприклад, це регіональні списки чи один загальнонаціональний список. Ми кажемо, яка процедура висунення, підрахунку. Тобто на сьогоднішній день порядку десяти параметрів пропорційної системи з відкритими списками не напрацьовані. Таким чином, якщо вони не напрацьовані – як можна їх ухвалити?», – зазначив він.

На його переконання, відкритих списків можна дотягти до мажоритарної системи від партій, де чітко прив’язати, що фактично вся країна буде поділена на 450 округів.

На уточнююче запитання ведучого про те, як це зробити в умовах, коли окупований Крим і частина Донбасу, Томенко відповів: “Тоді не буде цих округів. Буде 421, як зараз, депутатів. Тобто конституційна норма буде по 450, а на практиці буде 421. Єдина відмінність буде від мажоритарної системи, що вас чи мене висуває виключно політична партія. І, наприклад, ви будете визнані переможцем, коли партія набрала 3% чи скільки. Тобто якийсь буде механізм, пов’язаний з цими партійними речами. Або буде взагалі система відкритих списків. Але більшість політбюро зацікавлені фактично в закритих партійних списках”.

Як наголосив політик, самодостатні люди – і фінансово, і адміністративно, які пройшли по мажоритарні – вони зацікавлені в мажоритарній системи. «Лідери всіх партій без виключення зацікавлені в закритих партійних списках. І ніби відкриті списки – це краще. Але, наприклад, є регіональні відкриті списки. Тобто я за те, щоб над цим працювати», – сказав він.

Джерело: ridna.in.ua