Без мене мене балотували

20 Жовтня 2017 09:58

На Хмельниччині деякі кандидати від однієї з політсил не знають про свою участь у виборах,що стартували в тергромадах. До такого висновку дійшли спостерігачі від громадянської мережі «Опора».  Активісти з’ясували: частина партійців не подавали заяв для реєстрації їх кандидатами. А ті, хто надав їхні дані для комісії, використали документи за 15 рік. Адже всі ці громадяни тоді теж балотувалися від даної партії до Хмельницької міської ради. Про подробиці цього непорозуміння далі у сюжеті.

Спостерігачі від «Опори» зафіксували: близько десяти кандидатів від однієї з політсил насправді не подавали документи до виборчих комісій. Йдеться про три тергромади –  Слобідсько-Кульчієвецьку. Городоцьку та Олешинську. Всі партійці два роки тому балотувалися до Хмельницької міськради, але не пройшли.  І майже всі вони нині живуть в обласному центрі.

Андрій ПОПИК – координатор ГМ «Опора» у Хмельницькій області

– Хтось замість цих людей подав їхні заяви, їхні фото, їхні біографії та їхні декларації, вказавши дані 2015 року

Аби розібратися у ситуації, ми завітали до Олешинської виборчої комісії. Тут кажуть: документи за всіх кандидатів від зазначеної політсили 4 жовтня подала довірена особа.

Ольга СТЕПАНИШИНА – секретар Олешинської сільської виборчої комісії

– Він нам надав повні пакети документів усіх кандидатів від партії до Олешинської сільської ради +1:16-1:24 Ми прийняли документи, тому що будь-які неточності або мілкі огріхи не приводом для відмови у прийомі реєстрації у кандидати до ради.

Більшість з кандидатів телефоном запевнили нас: таки подавали заяви. Один зізнався, що точно не пам’ятає про цей факт. Іще одна кандидатка обіцяла поспілкуватися після роботи, але ввечері вимкнула телефон. Єдина, хто, хоч і не одразу, але погодився на зустріч – Альона Маримонська. Вона переконує: дійсно є кандидатом до Олешинської сільради.

Альона МАРИМОНСЬКА – кандидат до Олешинської сільської ради

– Офіційна заява, перша і єдина, що є кандидат.

Керівник обласного осередку політичної партії  ,представниками якої і є зазначені кандидати, не приховує: майже всі кандидатури від цієї політсили на найближчих виборах є швидше технічними. Бо у сільській місцевості їх мало хто знає. Так партія готується до виборів парламентських. А от звідки з’явилася інформація про псевдокандидатів – партієць гадки не має.

Дмитро ЙОВДІЙ – голова обласного партійного осередку

– Ця інформація не є достовірною. Всі наші кандидати є або членами партії, або її прихильниками. І надавали згоду на балотування у різних тергромадах. Чому така інформація з’явилася? Ну, знаєте, є різні громадські організації, вони живуть за рахунок грантів і їм треба показувати свою якісну роботу.

Представники ж «Опори» запевняють: всі без винятку кандидати ще 16 жовтня нічого про свою участь у виборах не знали. Тоді як прийом документів завершився 4 жовтня . Як доказ, надають запис телефонних розмов. Наприклад, є змога порівняти слова кандидата до Олешинської ОТГ Наталі Лисої за 16 та 18 жовтня:

Наталя ЛИСА – кандидат у депутати

– Ви ж зараз балотуєтеся у сільську раду Олешинську. Так? – ні, ви щось переплутали. Яна тих виборах балотувалася. (16 жовтня 2017 р.)

Наталя ЛИСА – кандидат у депутати

– Тобто ви насправді балотуєтеся? – Канєшно, балотуюся. Я хотіла би знати, хто це таку неправдиву інформацію вніс.

Тож тепер, за словами представників «Опори», йдеться не лише про те, що з кандидатами, ймовірно, вже домовилися. А й про те, що надані до комісій документи, наприклад, біографії та паперові декларації, на даний момент не є дійсними, стверджують в «Опорі».

Андрій ПОПИК – координатор ГМ «Опора» у Хмельницькій області

– Відповідальність за надання недостовірних даних лежить не на тому, хто подав документи, а на тому від кого заява.

Зараз спостерігачі готують матеріали для звернення у правоохоронні органи. Якщо факт підроблення виборчих документів доведуть, то причетним може світити кримінальна відповідальність

Джерело: www.odtrk.km.ua