Свідки свідчать: держслужбовець через “землі Ядухи” мала скандал із хлопцем

15 Грудня 2017 09:37

Колегія Хмельницького міськрайонного суду продовжила заслуховування свідків у резонансній справі роздачі земель сільськогосподарського призначення сім’ї колишного голови Хмельницької ОДА Василя Ядухи через підставних осіб.

Сьогодні у судовій залі свідчила колишня співробітниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, а нині працівниця іншого департаменту. Вона заявила, що у 2011 році її тодішній керівник Олександр Данилюк (у цьому провадженні проходить організатором земельної “схеми” – НГП) попросив надати паспорт та ідентифікаційний номер, щоб “підтримати Василя Ядуху”. У відповідь жінка запитала, чи у неї після цього не буде проблем, на що отримала ствердене запевнення свого начальника.

Підписувати земельну документацію її возив інший підозрюваний у цій справі Дмитро Коваль. Цей же чоловік, за словами свідка, забрав у неї договір дарування 2 га на користь доньки колишнього голови ОДА Світлани Реп’ях.

Крім цього, жінка розповіла, що подібна доля спіткала її колегу по роботі, котра також обдарувала Світлану Реп’ях двома гектарами землі. Під час підготовки документції дійшло до комічного випадку, коли хлопець колеги, дізнавшись, що вона збирається відчужувати 2 га, влаштував її скандал. Усе через те, що сім’я хлопця займалася вирощуванням плодових дерев, тож одерження “зайвої” землі їм не завадило б.

Крім цього, суд продовжив тримання під вартою обох обвинувачених до 12 лютого 2018 року. При цьому Феміда відкинула аргументи захисників Коваля про цілодобовий домашній арешт, які зіслалися на важкий стан свого підзахисного.

Наступне засідання заплановане на 9 січня, на якому суд продовжить заслуховувати свідків.

Нагадаємо, що, за даними слідства, Данилюк і Коваль є фігурантами земельної афери, в якій замішані десятки осіб, частина з них колишні студенти. Географія їхньої “діяльності” охоплює Михайлюцьку сільську раду Шепетівського району, Стуфчинецьку, Грузевицьку, Ружичанську та Шаровечківську сільські ради Хмельницького району. Через підставних осіб вдалося “назбирати” 53,2 га загальною вартістю 20 млн. 726 тис. грн. У більшості випадках кінцевим бенефіціаром земельних ділянок ставала Наталія Ядуха, дружина тодішнього голови Хмельницької ОДА Василя Ядухи.