Про можливості та розмаїття сучасних дозиметрів

8 Лютого 2018 10:49

gordonua.com

Підвищення рівня радіації негативно відображається на загальному стані людини – знижується імунітет, виникають головні болі, людина почувається недобре. При невисоких дозах радіації організм може перебороти негативну дію радіації, перевищення дозволеної норми призводить до руйнування клітин, виникнення променевої хвороби, онкологічних захворювань.

Сучасна промисловість пропонує на розгляд споживача портативні прилади — дозиметри, за допомогою яких кожна людина може самостійно визначити рівень радіації в приміщенні, в повітрі, а також в харчових продуктах, промислових товарах, будівельних матеріалах і інших предметах.

Щоб правильно придбати дозиметр, потрібно розібратися, чим відрізняються різні моделі для побутового використання.  Щоб допомогти споживачу, в цій статті дані відповіді на наступні питання:

  • На чому базується робота приладу;
  • Види дозиметрів;
  • Принцип вибору дозиметра;
  • Де купити.

 

На чому базується робота приладу

В основі функціонування побутового дозиметра лежить принцип роботи лічильника Гейгера-Мюллера газорозрядного. За його допомогою можна реєструвати рентгенівське випромінювання.

Основні складові: камера газорозрядна, яка наповнюється інертним газом аргоном, в газовому середовищі розміщується два електроди.

Процес іонізації запускається при проходженні через камеру частинок в момент подачі стабільної напруги.

Значно підвищується властивість аргону проводити електрострум, що в результаті призводить до пониження напруги на електродах до 0 рівня…

Рівень напруги швидко повертається до попереднього значення, після цього лічильник готовий до реєстрації наступного електророзряду. Реєстрація перепадів напруги відбувається за допомогою мікропроцесора, отримані результати переводяться в цифри і відображаються на моніторі приладу. Проміжок часу, за який потрібно виміряти рівень, задає сам користувач, це може бути доба, година, хвилина, день і будь-який інший потрібний період.

Види дозиметрів

Дозиметри бувають 2-х видів:

  • Побутові;
  • Професійні.

Кожний вид має свої переваги і недоліки. Дозиметри для побутового використання компактні, ергономічні, їх можна завжди мати при собі – покласти в кишеню або сумку. Оперативна видача інформації про рівень радіації що перевищує допустиме значення, дає можливість користувачу оперативно вийти з небезпечної зони. Основний недолік побутових дозиметрів – більшість моделей можуть визначати тільки рівень зараження довколишнього середовища. Визначити кількість радіації, яку накопичив користувач, що перебуває в небезпечній зоні, неможливо. Це пов’язано з тим, що ці прилади підраховують кількість іонізуючих частинок, що потрапляють в них із назовні. Результат вимірювання побутовим і професійним дозиметрами відрізняються на 10-15%. Побутові дозиметри використовуються в наступних ситуаціях:

  • —        Вимушене перебування в безпосередній близькості до радіо активних об’єктів або в зоні відчуження;-        При постійному проживанні в зонах з підвищеним рівнем радіації;—        Перед придбанням земельних ділянок, будівель, будівельних матеріалів;

    —        Для дослідження продуктів на ринку, де можуть реалізовуватись продукти, що вирощені в небезпечних зонах

    Побутові прилади бувають:

  • порогові;
  • безпорогові.

Дозиметри професійні відрізняються від побутових тим, що вони визначають яку дозу накопичила людина, вони мають високу чутливість і видають точні показники. Призначені для користувачів, що за своїм обов’язками знаходяться в небезпечній зоні, або для професійного вимірювання

Як вибрати прилад

Є декілька правил вибору приладу для побутового використання:

  • Прибор з великим набором функцій для особистого використання здобувати не варто;
  • Найкраще використовувати портативний дозиметр виробництва «ECOTEST» (Україна) зручний в експлуатації, невеликий, надійний, видає точні результати. Для вимірювання достатньо 45 секунд, що дуже важливо. коли потрібно приймати швидке рішення і евакуюватись із небезпечної зони. Показує перевищення фона предмета над природним фоном;
  • Ступінь похибки. Треба враховувати, особливо в тому випадку, коли прилад використовується на свіжому повітрі, при низькій температурі повітря.

Де придбати дозиметр

Різні прилади вітчизняного і імпортного виробництва можна вибрати і придбати на сайті med-magazin.ua, де є професійні і побутові прилади.