Медики дослідили кліщів, яких принесли хмельничани. Кожна третя комаха – заразна

24 Травня 2018 13:55

Фото: denzadnem.com.ua

Навесні та в червні кліщі особливо небезпечні, адже у них період розмноження.
Хмельничани, яких вкусили кліщі, впродовж двох місяців приносили їх на перевірку в обласний Лабораторний центр Міністерство охорони здоров’я. Медики проводили дослідження комах і…

«Ми перевірили 173 кліщі, які нам принесли для дослідження, і виявили, що кожна третя комаха інфікована борреліозом, або як ще називають його – хворобою Лайма. Причому на вигляд заразний кліщ не відрізняється від звичайного. З’ясувати це можуть лише в лабораторії. Крім того, постраждалому від укусу кліща необхідно відвідати лікаря і здати аналіз крові на можливі інфекційні захворювання», – розповіла Тетяна Федак, завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Медик каже, що інформація, щодо інфікованих Береліозом у травні буде лише на початку червня. Відомо лише, що у квітні на цю хворобу заразилося десять жителів області.

Тим часом у соцмережах хмельничани діляться інформацією про небезпеку кліщів.

«Мене на дачі укусив кліщ. Я навіть не знала, одягом видно скинула. Але через тиждень з’явилася пляма, боліло, пішла в лікарню, аналізи показали борреліоз. Тепер лікуюсь від нього, і паралельно весь організм лікую. Бо курс антибіотиків + сама хвороба, б’ють по всьому організму. Не дай Боже нікому зустрічатись з тими кліщами», – пише хмельничанка Алла Савера.

Хвороба Лайма з’явилася нещодавно, та за темпами поширення вона на другому місці після СНІДу. За своїм географічним поширенням вона досить обширна і зустрічається практично скрізь, оскільки в кожній лісовій місцевості водиться кліщ, її носій. Вільні від кліщів лише хвойні ліси, позаяк фітонциди хвої діють на них згубно.

«За відсутності лікування, хвороба може спричинити важкі ускладнення та навіть інвалідність. Це захворювання – дуже підступне, його початок нічим не відрізняється від звичайної застуди. Хворого лихоманить, у нього підвищується температура, болить горло і «тече» з носа. Людина починає лікувати «грип», а коли з’являються перші ускладнення, звертається до кардіологів, ревматологів, дерматологів. А ось навідатися до інфекціоністів більшості навіть на думку не спадає. Тим паче, що оскільки під час укусу кліщ виділяє своєрідне знеболювальне, відчути його можна не завжди», – розповіла медик.

Проте варто зауважити, що пацієнт з хворобою Лайма не є небезпечний для оточуючих, тобто кліщовий борреліоз не передається від людини до людини.

«До лікування слід вдаватись обов’язково, чим раніше хворий звернувся до лікаря, тим більш будуть сприятливі прогнози щодо одужання», – каже Тетяна Федак.