Знайдено зв’язок між думками та фізичною формою

6 Липня 2018 10:28

Вчені виявили зв’язок між здоров’ям і уявленнями про свою фізичну форму

Як з’ясували дослідники зі Стенфордського університету, для здоров’я важливою є не лише кількість тренувань, а й сприйняття власного фізичного стану в порівнянні з тими, хто вас оточує.

Вони виявили тісний зв’язок між здоров’ям і уявленнями про свою фізичну форму. Якщо ставитися до себе надто суворо – можна погіршити своє здоров’я, пише НАРОДНА ПРАВДА із посиланням на ВВС.

Вчені спостерігали за групою добровольців зі 61 тисяч осіб протягом 21 року. Зокрема, звертали на те, як часто люди займалися спортом і як порівнювали себе у цьому з однолітками.

Хоча рівень активності в обох групах збігався, люди, які вважали, що займаються менше – померли у більш молодому віці. А ті, хто вважав, що тренується частіше – прожили довше. І на це не впливав стан здоров’я учасників чи шкідливі звички.

У тих, хто вважав себе менш активним, ризик смертності зріс до 71% в порівнянні з тими, хто вважав, що займається більше, ніж ті, хто їх оточує.

На думку вчених, зокрема, це стається через стрес – усі намагаються вести здоровий спосіб життя та займаються спортом, а для декого ця атмосфера стає напруженою, тисне, і людина починає нервувати.

Важливою є і мотивація. Якщо ви впевнені, що у вас гірша фізична форма, ніж у друзів, то ви, ймовірно, закинете спорт. А якщо ви вважаєте себе активним – це спонукає займатися спортом ще більше.

Ноцебо – ефект, протилежний плацебо (віра в силу ліків, яка впливає на їх ефективність). Так і зі здоров’ям та фізичним станом – при негативних очікуваннях дія засобів знижується. Можливо, аналогічний процес відбувається і зі сприйняттям свого фізичного стану.

Сприйняття віку – не менш важливий аспект. У добровольців запитали – коли закінчується зрілість і починається старість. У тих, хто вважав настанням старості 60 років – частіше розвивалися серцеві захворювання. А з тими, хто вважав, що старість приходить у 70 і пізніше – це відбувалося рідше.

Джерело: narodna-pravda