Мачизм vs фемінізм – 5 книг про жінок і владу

18 Липня 2018 06:30

Роль жінки у книжках цього огляду годі переоцінити – чи то за давніх часів, у нашому воєнному сьогоденні, а чи в паралельному вимірі фентезі. Всюди вона або помагає чоловікам стати героєм, або сама бере зброю в свої руки. І лише історичні зміни, які втручаються в її плани, можуть зробити трохи довшим шлях до її самовдосконалення.

Гіларі Мантел. Везіть тіла. – Х.: Фабула, 2017

Цей епохальний роман продовжує історію про короля Генріха VIII Тюдора, який багато років намагався завоювати серце Анни Болейн. Але довгоочікуваного спадкоємця для Англії він так і не дочекався, хоч заради своєї обраниці зрікся католицької церкви, плів інтриги, скоював підступи і злочини. Більше того, свавільна дружина почала дратувати марнославного Генріха, її поведінка відвертала багатьох друзів і радників монарха. У романі недаремно згадується, як, будучи за життя неврівноваженою і потайною жінкою, Анна навіть через стільки століть після смерті, продовжує змінюватися, несучи на собі відбиток тих, хто читає і пише про неї. Тож у романі описані ті кілька рокових тижнів, коли монарх наказав Томасу Кромвелю за будь-яку ціну позбутися Анни. «Зрозуміло, це книга не про Анну Болейн і не про Генріха VIII, але про кар’єру Томаса Кромвеля, чия біографія ще остаточно не вивчена, – пише авторка. – Тим часом майстер секретар залишається лискучим, м’ясистим і глибоко захованим, як найсмачніша слива в різдвяному пирозі, але я сподіваюся продовжити мої зусилля, аби витягнути його на світло».

Ирина Лобусова. Королевы Привоза. – Х.: Фолио, 2017

…З приходом більшовиків навіть одеські торговки з Привозу, які за будь-якої влади почувалися цілком комфортно, відчули залізний кулак нового режиму. За сюжетом цього ретророману, військовий комендант міста вимагає непомірної плати з кожної крамнички, з кожного торгового місця, і хоч грошей вже ні в кого нема, але нова влада не вгамовується. Панічного настрою додають знайдені на місцях злочину розтерзані трупи, біля яких знаходять немовлят, і розслідувати все це доводиться детективові, який мандрує з роману в роман в одеські серії. Що ж до яскравості стилю, то іноді оповідь нагадує Бабеля з його «Одеськими оповіданнями», особливо одного з них, «Історію моєї голуб’ятні», експресію якого наслідує авторка. Так само яскраво зображені фольклорні персонажі, що, знов-таки, наче вийшли з блатних пісень, а насправді – цілком реальні герої одеського злочинного життя – Манька Лляна, Дунька Швабра, Яшка Лисий, Васька Черник. Не кажучи вже про легендарного Мишка Японця.

Львів. Пані. Панянки. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2018

У цій збірці, присвяченій культурі та культурним діячкам міста Лева, оповідання відомих сучасних авторок органічно складаються в один великий роман про величне місто. Як згадує упорядниця збірки, виник проект «абсолютно магічним чином», і це зайвий раз підтверджує містику Міста Лева, сповненому таємниць, інтриг, загадок. «Вона не була у моїх задумах, а навпаки посунула ту, яка стояла на черзі, – значить про збірку упорядниця. – Це свого роду експеримент для нас, письменниць Львівського жіночого літературного клубу. Ніхто з нас раніше не звертався до жанру історичної прози. Тому робота з великим обсягом літератури, із датами, назвами стала викликом, який ми, дуже щиро сподіваємося, гідно прийняли». І гідно, додамо, представили та нагадали про життя та творчість зокрема таких видатних осіб – представниць високої галицької культури – як класик літератури Ольга Кобилянська, найвидатніша співачка світу Соломія Крушельницька, уславлена українська акторка Марія Заньковецька та інші. «Це пані і панянки, – нагадує упорядниця, – які дозволили собі проявити характер і сказати «ні» обставинам та кроїти свої долі так, як їм цього хотілося».

Анна Шила. Жінка війни. – Х.: Фоліо, 2018

Ця книжка – перше в історії України видання, де сьогоднішня війна на Сході розглядається через історії жінок, які рятують людей. Будучи написана на основі інтерв’ю з 25 жінками — парамедиками, волонтерами, журналістами, військовослужбовцями, які вирушили на Схід боронити свою Вітчизну – збірка розповідає про долі героїнь, які допомагають вижити і перемогти. Зокрема про ту, якій казали, що «з таким діагнозом не живуть» і «безплідна на все життя», про яку кажуть, що «не здається, вірить у чудеса і перемагає – молода мама маленького янголятка», і з якої починається ця незвична історія жінок на війні. «Перші поранені. Перші загиблі. Добровольці не розуміли, що відбувалося навколо. Йшла справжня війна, про яку всі знали лише з книжок і художніх фільмів. Ситуація була незрозумілою, але смерть не чекала. Продовжувала зростати кількість поранених і загиблих, тому Яна прийшла до висновку, що потрібно приймати екстрені рішення щодо організації медичної допомоги пораненим бійцям».

Виктор Хорунжий. Звездные ангелы. Новый мир. – К.: Саммит-книга, 2018

Владу над двома сестрами-студентками з тихого містечка має, по-перше, минуле, з якого у них – лише загадковий знак на плечі, по-друге – стародавня Книга. Саме вона відкриває міжзоряний портал, звідки героїні потрапляють у паралельний світ. А вже там правлять жорстокі володарі, тож дівчатам треба як слід поміркувати, як потрапити додому. Крім таємниці єгипетських пірамід і секретів потойбічного світу, їм відкриється їх справжнє призначення, а також те, чи складно бути янголом у жіночій особі, коли довкола суцільні «чоловічі» проблеми – з чудовиськами, роботами і труднощами порозуміння між людьми. «– Я понимаю, вам непросто принять все это, – вздохнул Нэтер. – Но со временем вы привыкнете. Теперь же выбор за вами: вы можете остаться здесь и сделать попытку спасти от разрушения оба Мира, а заодно и обелить имя своего отца. Или же – вернуться на Землю, продолжать жить как раньше и… ждать конца, который неизбежно наступит, если второй Кристалл Жизни будет украден либо уничтожен. – Оракул замолчал. Выражение лица Нэтера вдруг стало жестким. – Мне бы хотелось услышать ваш ответ прямо сейчас. Ведь от него будет зависеть, что мы станем делать дальше».

автор Ігор Бондар-Терещенко.

 

Джерело: vsviti.com.ua