24 липня: це цікаво знати

24 Липня 2018 05:40

Говорили, що 24 липня настав час жнив і гроз. Молилися в цей день святій княгині Ользі, щоб вона послала гарну погоду і допомогла закінчити жнива якомога швидше. Також 24 липня поспішали прибрати жито і зібрати сіно в копиці, оскільки погоди в цей період були дощовими, а ранкові роси теж не сприяли тому, щоб покоси збереглися в хорошому стані. Говорили, відповідно до прикметами, що пора ріс дуже шкідлива для городніх культур і, особливо, для огірків – намагалися їх обов’язково вкривати від вологи. Погода 24 липня була вологою і спекотною.

На Русі Стожари називали сузір’я Великої Ведмедиці. У православній церкві 24 липня вшановували святу Ольгу, яка багато зробила для прийняття християнства на Русі. Згідно з переказами, Ольга була дружиною князя Ігоря, і останній вже при зустрічі з майбутньою дружиною відзначив її благочестивий характер. Ігор, побачивши дівчину, одразу запалився до неї пристрастю і спробував схилити до гріха. Однак Ольга сказала, що для початку він повинен з нею одружитися. Ігор та Ольга уклали шлюб, і незабаром у них народився князь Святослав. Однак щасливе сімейство недовго прожило разом, адже Ігоря вбили древляни під час збору податі. Після цього правитель древлян запропонував Ользі вступити з ним у шлюб. Та зробила вигляд, що згодна це зробити, і заманила посольство древлян до Києва, де зрадила їх смерті. Після цього вона розпорядилася спалити місто Іскоростень – столицю древлян. Жителі міста були або вбиті, або продані в рабство. Звичайно, ці легенди говорять про те, що Ольга була дуже жорстокою людиною. В той же час, відомі її благі справи. Так, літописи здобудуть в собі відомості, згідно з якими, Ольга активно займалася облаштуванням господарського та політичного життя своєї держави. Саме вона заявила, що народу для свого ж благополуччя необхідно прийняти віру і стати послідовниками релігійного вчення. Спочатку сама Ольга вирушила до Константинополя, щоб познайомитися з християнським вченням і поспостерігати за церковною службою. Переконавшись в праведності християнської віри, Ольга прийняла хрещення, отримавши ім’я Олена, і повернулася до Києва з іконами і книгами. Вона звернула в віру багатьох своїх родичів і заклала основи для шанування Святої Богородиці. Примітно, що син Ольги, Святослав, що не побажав прийняти хрещення, і був язичником. Незважаючи на старання Ольги, за часів його правління прихильників християнської віри було дуже мало. Правда, своїх онуків Ольга все-таки приваблювала до християнської віри, і це дало свої плоди, адже її справа зміг продовжити один з онуків – Володимир, при якому відбулося хрещення Русі.

У народі Ольгу прозвали страдниці, оскільки в цей період спостерігався розпал польових робіт. На луки і поля 24 липня зазвичай виходили всім селом. Хтось займався заготівлею сіна, а хтось збирали гриби в лісі – загалом, вдома не сиділи.

Цей день в історії:

1015 — у боротьбі за київський престол убито князя Бориса (зарахований до сонму святих).

1198 — німецькі хрестоносці розбили лівів-язичників у битві при Ризькій горі.

1534 — французька експедиція Жака Картьє досягла гирла річки Святого Лаврентія (Канада).

1623 — похід флотилії гетьмана М. Дорошенка до Керченської протоки.

1701 — засновано Детройт. Засновником міста (тоді це було селище для торгівлі хутром) став керівник французьких володінь у Північній Америці Антуан Каділлак, ім’я якого увічнене в марці автомобіля.

1911 — американський археолог Гайрем Бінгем відкрив у Перу «втрачене місто» Імперії Інків Мачу-Пікчу, який служив чи то притулком для останнього імператора, чи то укриттям для «дочок Сонця» від конкістадорів.

1918 — гетьман Павло Скоропадський затвердив закони про загальну військову повинність і кримінальну відповідальність з перевищення максимально встановлених цін і спекуляцію.

1923 — під час мирної конференції у Лозанні (1922—1923 рр.) підписано мирний договір, згідно з яким встановлювалися кордони Туреччини в Європі та Малій Азії.

1945 — на Потсдамській конференції президент США Трумен Гаррі повідомив Сталіна про створення «надзвичайно потужної зброї» — ядерної бомби.

1950 — перший запуск із мису Канаверал ракети — німецької Фау-2.

1981 — в Італії заборонена діяльність усіх масонських лож і таємних товариств.

1990 — уперше перед будинком Київської міської ради поруч із державним прапором УРСР піднято національний синьо-жовтий прапор.

1991 — урочисте відкриття пам’ятної таблиці в Батурині в пам’ять про гетьмана Івана Мазепу.

Народились:

1783 — Болівар Симон, лідер боротьби за незалежність іспанських колоній у Південній Америці.

1802 — Александр Дюма (батько), відомий французький письменник.

1803 — Адольф Шарль Адам, французький композитор, музичний критик. Найвідоміші його балети «Жізель»(1841) i «Корсар» (1856).

1897 — Амелія Ергарт, американська письменниця і пілот; перша жінка-пілот, яка перелетіла через Атлантичний океан.

1905 — Анатоль Кудрик, український письменник, поет та журналіст — відомий у дорадянському Львові та в Західній діаспорі.

1907 — Василь Мисик, поет, перекладач. В’язень сталінських концтаборів.

1912 — Микола Гриценко, український, радянський актор театру і кіно («Анна Кареніна», «Земля Санникова»,«Сімнадцять миттєвостей весни», «Ад’ютант його високоповажності»).

1912 —  Степан Радіон, український журналіст, письменник, бібліограф.

1928 — Ігор Дмитренко, український фізик у галузі надпровідності та низькотемпературного матеріалознавства, академік.

1945 — Володимир Мазур, український режисер, сценарист, актор та прозаїк.

1951 — Катерина Штанко, українська художниця та письменниця.

1963 — Лілія Золотоноша, українська поетеса, юрист, журналіст, громадський діяч.

1967 — Дмитро Капранов та Віталій Капранов, українські видавці, письменники, публіцисти, громадські діячі.

1969 — Дженніфер Лопес, американська акторка та співачка.

Народні прикмети на 24 липня

  1. На Юхим грім прогримів – буде добре риба ловитися
  2. Гулкий грім 24 липня віщує досить сильний дощ
  3. Сяйво Стожар – прикмета, яка пророкує хорошу полювання на ведмедя

 

«Рідна Хмельниччина »