ПРИБУТКОВИЙ БУДИНОК Л.І. ДЄРЄВОЄДА 1890 Р.

25 Липня 2018 19:39

Наприкінці 19 ст., серед переважно одноповерхової забудови міста, ця будівля виглядала доволі велично. Побудував будинок у 1890 р. дворянин Людвіг Іванович Дєрєвоєд, людина заможна, яка мала в тодішньому Проскурові величезний авторитет. Досить сказати, що його з 1881 р. протягом трьох десятиліть (!) постійно обирали гласним міської Думи. Але найбільше серед проскурівчан Л. Дєрєвоєд був відомий як власник найкращої у місті аптеки.

На початку 70-х років 19 ст. дворянин Л. Дєрєвоєд одержав відповідну освіту і звання провізора, та відкрив у Проскурові власну аптеку, обладнавши її в маленькому одноповерховому будиночку на розі Олександрівської (нині вул. Проскурівська) і невеликого провулка, що вів до єврейських кварталів (нині район центрального ринку).

Цікаво, що саме завдяки відкритій тут аптеці, цей провулок незабаром одержав офіційну назву – вулиця Аптекарська (нині – вул. Проскурівського підпілля). У 1890 р. Л. Дєрєвоєд завершив будівництво нового триповерхового будинку, перший поверх якого відвів під обладнану за останнім словом фармацевтики аптеку.

Маючи гарне приміщення й устаткування, аптека Дєрєвоєда стала найкращою в місті. У радянські часи будинок Л. Дєрєвоєда був націоналізований, і аптека припинила існування. Змінивши багато господарів (переважно в особі військових та державних установ), будинок пережив декілька ремонтів та перебудов, але все-таки,  зберіг свою оригінальну архітектуру.