ПОЖЕЖНЕ ДЕПО 1954 РОКУ

27 Липня 2018 05:41

 Проект спорудження на розі Соборної та Подільської (тоді Карла Лібкнехта і Карла Маркса) будівлі міської пожежної команди був розроблений арх.Г. Чекердою та затверджений ще наприкінці 1946 р. Але, через повоєнну скруту та брак коштів, будівництво розпочалося лише в 1951 р. Спочатку знесли чотири старих будинки – два одноповерхових і два двоповерхових (перший належав деревокомбінату, а другий – “Межстройлеспромсоюзу”), а вже згодом, до 1954 р., на їхньому місці тавимурували будівлю пожежного депо з дозорною вежею (каланчею) .

Будівля пожежного депо, завдяки елегантній архітектурі каланчі, що нагадує вежі ратуш минулих століть, яскраво підкреслила центральне перехрестя міста. На сьогодні ця споруда є  одним із найкращих зразків міської архітектури 1950-х рр.

Понад двадцяти років будівля пожежного депо використовувалась за призначенням. На початку 1980-х рр. її передали у розпорядження “Облкіновідеопрокату”, провели часткову реконструкцію, під час якої були замуровані арки виїздів. У 1987 р. колишнє пожежне депо переобладнали на дитячий кінотеатр “Планета”. На сьогодні “Планета” є одним із двох діючих кінотеатрів міста, має три зали, сучасне проекційне та звукове обладнання, а його будівля з вежею визначає архітектурний вигляд центральної частини Хмельницького. В 2004 р. на п’ятому ярусі вежі “каланчі” встановлено мелодійний годинник.

.