Домашня та сімейна освіта: в чому різниця та що краще?

30 Липня 2018 14:28

Що таке домашня та сімейна освіта? Чи легальний хоумскуллінг в Україні? Чи можна отримати диплом державного зразка при сімейному навчанні? Як організовано домашня навчання сьогодні? Ми постараємося розібрати ці питання, розвіяти кілька помилок та оман про сімейне та домашнє навчання.

Все більше критики надходить на адресу шкіл та системи освіти. Все більше батьків шукає альтернативу традиційної середньої освіти в Україні. Оглядаючись на західний досвід, відбувається спроба знайти вихід з ситуації, що склалася. Досить популярними темами для обговорення стали домашня та сімейна освіта. Але в чому різниця між ними? Які у них правові основи? Що вибрати?

Терміни та відзнаки «домашньої» та «сімейної» освіти

Для початку необхідно зазначити, що в Україні не існує правового обґрунтування та трактування даних термінів. Вся їх правова база заснована на Конституції України, де зазначено право батьків щодо пріоритетного вибору освіти для їх дітей. Крім цього, юристи часто спираються на закон про освіту, підписаних міжнародних договорах та конвенціях. Але що же це таке?

У загальному і цілому домашня та сімейна освіта – швидше західний термін. Хоумскулінг (від англ. Homeschooling) – являє собою альтернативний підхід до навчання, де сім’я грає значно більшу роль, ніж школа або держава. Більш того, термін передбачає, що значний час навчання дитина проводить вдома. На цьому схожість закінчується, а починаються різні моделі реалізації. Саме від форми реалізації буде залежати, як буде називатися таке навчання. Узагальнивши усі відмінні риси можна виділити таке визначення:

Домашнє навчання – форма навчання, при якій учень більшість навчального часу відвідує навчальний заклад на регулярній основі, освоює всі необхідні матеріали вдома.

Сімейна ж освіта може розглядатися як синонім, або як різновид домашнього навчання. Однак, існують концепції де сім’я є винятковими та практично єдиними викладачами, вихователями, екзаменаторами та тюторамі для учня. Слід зазначити, що таке прочитання є досить рідкісною, крайньою формою втілення концепції. У ряді західних країн, де існує чітко прописана правова основа та тлумачення терміна «сімейне» або «домашнє навчання» – такий крайній практика характерна більше для замкнутих громад (наприклад, Хеміш в США) та то, з серйозними обмовками.

Від критики до практики: дистанційна форма навчання

Сімейне навчання передбачає значну роль батьків та родичів у вихованні та навчанні дитини, це характерна тенденція. Однак, в сучасному світі, батьки не повинні бути єдиними хто виконує цю функцію. Непросто бути по-справжньому хорошим фахівцем, а поєднувати це з видатними педагогічними знаннями та навичками – ще важче. При цьому, виділяти необхідний час для повноцінного навчання дітей, складання та підбір необхідних матеріалів, подолання бюрократичних процедур в державі – практично неможливо.

На щастя, є варіант, який пропонує найсучаснішу освіту та значну роль сім’ї – дистанційне навчання. Така форма широко використовується в країнах Європи, в США та Канаді, демонструє відмінні практичні результати. На відміну від «надомної» або «індивідуальної» форми освіти в країнах СНД, де звичайні шкільні вчителі грали роль репетитора для дитини, дистанційна форма заснована на іншому принципі.

Сучасна дистанційна форма навчання в Україні – це широке використання комунікаційних та інформаційних технологій для навчання. Завдяки такій практиці є можливість зробити навчальну програму гнучкою, адаптованою для кожного учня окремо. Значна роль в цьому процесі дістається й батькам, які допомагають своїй дитині освоювати необхідний матеріал.

Навчальні заклади з такою формою навчання передбачають екзаменаційний контроль, але й пропонують повноцінний диплом державного зразка. Більш того, якість навчальних матеріалів в таких школах, часто вище, ніж в звичайних загальноосвітніх установах. Найпопулярніші школи дистанційного навчання в Україні сьогодні – це дистанційна школа «Центр освіти Оптіма», гімназія «Очаг», школа «Афіни» та ін.

Підводячи підсумки, слід підкреслити практичну цінність гарної освіти. Не слід переслідувати красиві концепції, слід вибрати таку форму навчання та школу, яка дасть кращі результати. Найкращим варіантом в сфері домашнього та сімейного навчання, який становить дуже серйозну конкуренцію й звичайним, очним навчальним закладам – це вибір хорошої школи дистанційного навчання.

Джерело: http://vsviti.com.ua