Користь Капусти – Корисні Властивості Капусти

27 Серпня 2018 09:05

У нашому раціоні такий продукт, як капуста відіграє значну роль. Варто лише пригадати 2 головні страви нашої кухні, традиційні щі і борщ, які просто неможливо приготувати без цього основного інгредієнта.

Білокачанна капуста дуже багата поживними речовинами і мікроелементами, тому корисні властивості капусти включають дійсно величезний спектр цілющих дій цього продукту харчування. Наприклад, одним з недавно встановлених лікувальних дій цього овоча є відмінні протиракові властивості капусти, які обумовлюються наявністю досить великої кількості натуральних антиоксидантів в цьому овочі.

Капуста містить практично всі необхідні нашому організму вітаміни, причому за вмістом вітаміну С вона може зрівнятися з відомими “кладезем” цієї речовини – цитрусовими. Проте в капусті абсолютно відсутня кислинка, така характерна для аскорбінової кислоти. Ну а за вмістом вітамінів групи В капуста є одним з овочевих лідерів. Завдяки великій кількості вітаміну В6 відбувається поліпшення процесів засвоєння білків, а от наявність у складі вітаміну В12 обумовлює такі корисні властивості капусти, як поліпшення мислення і прискорення кисневого обміну, створення оптимального середовища для росту і розвитку м’язової тканини, і так далі.

Також, багата клітковиною і іншими елементами, капуста вважається відмінним продуктом для стимулювання функції травлення і профілактики різних розладів шлунково-кишкового тракту. Причому, існують спеціальні способи та дієтичні програми лікування таких серйозних захворювань, як виразка шлунка і дванадцятипалої кишки за допомогою капустяного соку. Це ж натуральний засіб має застосування в косметології при догляді за шкірою, оскільки воно славиться своїми відбілюючим і дуже потужним зволожуючим діями. Найпоширенішим способом застосування є маски. Корисна також білокачанна капуста для здоров’я волосся і зміцнення нігтів.

Крім того, корисні властивості капусти включають відмінне очищаючу дію цього овочу, адже за допомогою капусти можна нормалізувати функцію кишечника і стимулювати виведення з організму шкідливих токсинів і відходів життєдіяльності. Будучи дуже низькокалорійним овочем, а в 100 г капусти міститься всього 25-27 ккал, регулярне вживання цього продукту може стати ефективним рішенням для профілактики зайвої ваги і позбавлення від вже набраних зайвих кілограмів. Недарма одним з найулюбленіших дієтичних страв багатьох сучасних жінок є легкий салат з дрібно порізаних капусти та моркви, заправлений лимонним соком.

Нарешті, завдяки високому вмісту каротину в капусті, її регулярне вживання пов’язане з поліпшеним зором. Незважаючи на дійсно різноманітні і важливі корисні властивості капусти, цей чудовий продукт володіє одним невеликим недоліком: його вживання пов’язане зі збільшеним газоутворенням в кишечнику. Це відбувається в результаті хімічної реакції соку капусти з продуктами гниття. Тому тим, хто сидить на дієті або капустяної хоче більш-менш регулярно вживати цей овоч, для зниження газоутворення рекомендується поєднувати вживання капусти з такими овочами, як морква, шпинат та інші

Джерело: http://gerwoman.ru/