Школа, ціни, медицина: що зміниться для українців з 1 вересня

29 Серпня 2018 11:56

З настанням осені в Україні буде впроваджено відразу кілька реформ.

З 1 вересня українські школярі будуть вчитися по-новому – 12 років замість 11. Додатково змінена шкільна програма: домашні завдання скоротять, а в 1 класі їх зовсім скасують. Нововведення торкнуться і оцінок: молодшим школярам оцінки ставити не будуть. Стандартні оцінки з’являться хіба що в 3-4 класах.

Крім того, першокласники більше не будуть сидіти на уроках рядами по двоє за партою – всіх забезпечать індивідуальними поодинокими партами, які за потреби можна буде зрушити.

Медицина по-новому

З 1 вересня в Києві невідкладна медична допомога запрацює в іншому форматі. Крім того, зміни торкнуться Харківської, Дніпропетровської, Вінницької та Полтавської областей, які обрали пілотними регіонами для реформи служби. Кожен автомобіль буде обладнаний GPS, і диспетчер зможе знайти найближчий шлях до пацієнта, що прискорить процес.

Що стосується столиці, то, як зазначила директор департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург, всі дзвінки з осені буде приймати фахівець, який зможе зрозуміти, чи справді потрібна невідкладна допомога або краще направити швидку. Крім того, щоб викликати додому невідкладну допомогу, досить набрати номер швидкої “103”.

Бебі-бокси молодим мамам

А ось для тих, хто готується найближчим часом стати батьками, є хороші новини. Вже з першого дня осені прямо в пологових будинках будуть видавати набір найнеобхідніших речей для дитини. “Бебі-бокси (від англ. baby box) популярні в багатьох країнах світу. Це безповоротна адресна соціальна допомога, яка видається по одному на кожну дитину, а отримати її зможуть мати, батько, родичі або вихователь новонародженого”, – пояснюють у міністерстві соціальної політики.

Орієнтовна вартість набору – 5 тис. грн. Комплект речей будуть пакувати у коробку у формі люльки з міцного картону, куди покладуть памперси (не менше 94 штук), різноманітні серветки, пелюшки, шапочки, боді, повзунки, матрац та інші необхідні речі. Всього бебі-бокс буде складатися з 24 різних найменувань.

Нові норми будівництва

Новим документом вперше вводяться правила максимально допустимої поверховості (висотності) забудови залежно від розміру населеного пункту. Наприклад, для сільських населених пунктів можлива тільки садибна забудова, для міст до 50 тисяч жителів встановлюється обмеження в дев’ять поверхів, до 100 тисяч жителів – 16 поверхів. А для міст понад 100 тисяч – висотність буде визначатися генеральним планом.

Ще одним нововведенням стане зменшення ширини смуг в містах для руху автомобілів з 3,5-3,75 м до 3-3,25 м. У Мінрегіоні цю ідею пояснюють так: чим вужча дорога, тим швидкість автомобіля менше, а значить водій уважніше. Втім, у великих містах, де і так постійно пробки, новинка буде мати побічний ефект – трафік стане ще гірше.

Курс долара

Восени в Україні традиційно зростає курс долара. Як пояснюють експерти, валюту доводиться витрачати на імпорт енергоресурсів та погашення боргів за зовнішніми кредитами. Тим часом ситуація на валютному ринку України близька до панічної. Незважаючи на відносно стабільний курс, який після недавнього стрибка з 26 до 27,5 грн/$, тримається на рівні 27,5-27,7 грн/$, деякі банки відмовляються продавати валюту населенню, мотивуючи це її відсутністю.

Таку ситуацію аналітики пояснюють “заниженими” курсом. “Всі розуміють, що долар дешевше вже не буде, і тримають валюту «при собі». Вже у вересні ми очікуємо, що долар подолає позначку в 28 грн/$, а до кінця року – 30,1 грн/$. Очевидно, НБУ та уряд зараз відновили реалізацію свого плану щодо девальвації, тому зараз питання тільки в темпах”, – прогнозує економіст Андрій Новак.

Аналогове телебачення відключать

C 1 вересня на всій території України вимкнуть аналогове ТБ, за винятком телеканалу “UA: Перший” і місцевих мовників. Це означає, що громіздкі антени, за допомогою яких ефірний сигнал ловлять мільйони українців, стануть марними купами заліза. До речі, вже з серпня від сигналу були відключені Київська та Кіровоградська області. У свою чергу, експерти стурбовані: цифровий ефірний сигнал в Україні ловить далеко не скрізь.

Ціни на продукти харчування

Традиційно ближче до осені дорожчають продукти харчування. За словами директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, “борщовий набір” почне дорожчати вже у вересні і до кінця року його ціна зросте на 30%.

“Долар впливає на всі товари і послуги, хоча і в меншій мірі. У серпні ми побачили підвищення цін на побутову техніку, взуття, одяг, інші імпортні товари. Нерідко рітейлери проводили індексацію день у день. Що стосується продуктів харчування, то зростання цін почнеться з вересня. Я припускаю, що в середньому він становитиме 2-2,5%, а це означає, що окремі продукти зростуть в ціні на 10-15%. В першу чергу це будуть овочі. Наприклад, так званий “борщовий набір” – картоплю, буряк, цибулю, моркву, перець – може подорожчати відсотків на 30-40% і закріпиться на рівні січня-лютого цього року”, – зауважує Дорошенко.

Джерело: ukr.media