Чим корисний гарбуз і кому його не можна вживати

11 Жовтня 2018 07:18

Користь і шкода гарбуза для організму

Великі помаранчеві плоди гарбуза у багатьох ще досі асоціюються з виготовленням декоративних підсвічників на ніч Хеллоуїна. Але хороші господині знають, що крім цих пустощів гарбуз – це ще і цінний продукт харчування. Гарбуз приносить для організму людини користь і шкоду, це треба знати, включаючи страви з такого цікавого овоча в сімейне харчування, інформує Ukr.Media.

Плід гарбуза – це ягода, зростаюча від звичайних до грандіозно великих розмірів до 100 кг, потрапляє на овочеві виставки. Форма її округла, різних варіантів, забарвлення від жовтого до коричневого, всіляких поєднань і відтінків. Всередині гарбуза – насіннєва порожнина, заповнена насінням, придатними для вживання.

Вміст корисних речовин

В літніх і зимових сортів гарбуза міститься так багато цілющих з’єднань, що він цим перемагає багато овочі. Всі присутні в ньому речовини, тільки несуть користь людині. Шкоди від цього продукту немає ніякої.

Гарбуз славиться багатим вмістом:

  • цукрів;
  • каротину;
  • вітамінів C, B1, B2, B5, B6, E, PP;
  • рідкісних вітамінів T і К.

Вітамін Т регулює метаболізм, вітамін K потрібен для нормалізації процесів згортання крові.

З хімічних складових у гарбузі містяться:

  • жири;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • целюлоза;
  • пектинові речовини;
  • багатьох мінералів, включаючи важливі для організму K, Ca,Fe, Mg.

Як і всі баштанні культури, гарбуз містить велику кількість натрію, фосфору, сірки, у великому обсязі тіамін, рибофлавін, пектин. Оранжевий пігмент забезпечує вміст каротину в такій кількості, що гарбуз є лідером серед багатьох продуктів

Офтальмологи наполягають вводити в харчування свіжий гарбузовий сік людям, що мають проблеми із зором.

Користь і шкода гарбуза

Введення різноманітних гарбузових страв у щоденне харчування налагоджує обмін речовин, зміцнює імунну систему, звільняє організм від шлаків. Гарбузові страви завжди включаються в програми для скидання зайвої ваги. У будь-якому випадку треба пам’ятати про те, що гарбуз несе організму і користь, і шкоду.

Багатство мінералів зцілює від хвороб серця, регулює серцевий ритм і кров’яний тиск. Є хорошою профілактикою від ішемії, анемії.

Корисні гарбузові страви при патологіях печінки різної етіології, при наявності каменів у нирках. М’якоть гарбуза, приготовлена різними способами, надає гарну сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію. Нейтральне середовище м’якоті гарбуза загоює виразки шлунка.

Відвар квітів гарбуза загоює шкірні рани з нагноєнням. Стовчена сира м’якоть являє собою відмінні ліки від фурункулів, опіків, висипів різного походження.

Гарбуз лікарі та дієтологи призначають при діабеті, гастриті з ненормованим кислотоутворенням, різних колітах. Відновлюють гарбузові страви дисбактеріоз кишечника. Мікроорганізми здатні виводити холестерин, вони очищають стінки судин, розширюють їх просвіт.

Регулярне введення страв з гарбуза в харчування відновлює сили, регулює нервову систему, покращує сон, допомагає жіночому і чоловічому організмам при статевих патологіях.

Олія гарбуза, що купується в аптеці, є відмінною профілактикою проти багатьох хвороб – порушення складу крові, дисбалансу кишечника, органів ШКТ.

Однак, у цього, такого корисного продукту, є протипоказання:

  • гарбуз виключений при низькій кислотності;
  • коли порушений кислотно-лужний баланс;
  • коли є схильність до появи кишкових коліків;
  • страви з сирого гарбуза протипоказані при підвищеному цукрі.

Любителям гарбузового насіння! Є любителі поклацати насіння гарбуза, але вони містять багато кислот, які руйнують зубну емаль.

Всі гарбузові страви треба їсти в міру, тому що від гарбуза організм отримує і користь, і шкоду.

Гарбуз корисний всім

Жінкам велику користь приносить вітамін E в помаранчевому плоді, він підтримує молодий стан організму, надає шкірі пружність і еластичність.

Представницям прекрасної половини людства оранжевий пігмент з каротином надає відтінок легкої шкірної засмаги. З сирої м’якоті легко зробити косметичну маску, яка прибере жирний блиск, очистить пори, скоротить число вугрових утворень.

При схудненні допомагає низька калорійність, в яких блюдах б не був приготований цей овоч.

Вітамін T допомагає травленню, а пектини допомагають виведенню холестерину і шлаків.

Чоловікам користь приносять збережені в стравах кислоти. Вплив альфа-ліпоєвої, лінолевої, фолієвої кислот і поліненасичених жирів істотно зміцнюють чоловіче здоров’я. У насінні міститься цинк, потрібний нормалізації функцій передміхурової залози. В цілях профілактики утворення простатиту чоловікам потрібно гризти гарбузове насіння щодня, хоча б по жмені.

В них містяться цинк, фосфор, вони регулюють функції травлення, покращують зір, зміцнюють репродуктивні можливості. Сік свіжого гарбуза підвищує інтимні сили чоловіка, тому його треба щодня пити по склянці. Вітамін F міститься у всіх частинах

гарбуза – насіння, сік, м’якоть багаті цим вітаміном. Він покращує роботу судин, серця.

Дітям гарбуз вважається незамінним харчуванням в будь-якому вигляді. Педіатри рекомендують готувати гарбузові страви дітям, у яких є хронічні проблеми з функціями кишечника. Особливо корисна сира м’якоть, її клітковина містить органічні кислоти, поліпшують роботу всього ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Запори і коліт у дітей лікуються свіжовіджатим гарбузовим соком. Якщо у сік додати мед, такий напій заспокоїть нервове збудження, відрегулює засипання і глибокий сон.

Літнім людям важливо, що гарбузові страви, що легко засвоюються, не подразнюють слизові оболонки у всіх відділах кишечнику. Високий склад калію має сечогінну дію, що для літніх важливо при захворюваннях серця, судин. Високий вміст заліза робить її незамінною в дієтах при анемії.

Літнім людям! У літньому віці корисна м’якоть гарбуза, вона покращує обмін речовин, запобігає скупченню газів, діє проти запалень в кишечнику та органах ШКТ.

Страви з гарбуза

Його можна їсти цілий рік, якщо заздалегідь запастися замороженим продуктом. М’якоть натирають на дрібній тертці, укладають у фасувальні пакети, складають в морозильну камеру. Важливо підписувати пакети, інакше взимку її можна сплутати з замороженої морквою. В замороженому вигляді гарбуз використовується для приготування каш, овочевих рагу, випічки пирогів, оладок.

Список корисних страв з гарбуза:

Каша

Варити її можна з будь-якими крупами, але особливо гарні з кукурудзяної каші, пшеничної, ячної круп. Кашу кожна господиня варить по-своєму – одні відразу на молоці. Інші – на воді з додаванням рослинної олії. Заморожений гарбуз можна покласти в каструлю разом з крупою. Після готовності, перед подачею на стіл в тарілки додається за смаком молоко, мед, ванілін.

Салат

Готується із сирого гарбуза. Заморожений можна попередньо розморозити і віджати з нього утворену рідину.

Склад:

  • м’якоть гарбуза – 200 г;
  • очищені яблука – 4 шт.;
  • сік з 1 лимона;
  • мед – 2 ч. л.;
  • волоські горіхи – жменя.

Все змішується в страві, горіхи треба подрібнити качалкою і посипати ними готовий салат. Таким же способом готується салат зі свіжого гарбуза.

Суп-пюре

Склад:

  • м’якоть гарбуза – 1 кг;
  • цибулина невеликого розміру – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики часнику;
  • курячий бульйон – 5 ст.;
  • імбир, сіль – за смаком; зелень для прикраси.

Спосіб приготування:

Свіжий гарбуз нарізають кубиками і обсмажується в рослинній олії. Потім додаються подрібнені цибуля та часник. Обсмажені овочі заливаються бульйоном, додаються сіль і прянощі. Вариться суп до розм’якшення всіх інгредієнтів. Потім суп стовкти в пюре. На стіл подається, посипаючи зеленню. За бажанням в суп додаються сухарики, сметана.

Оладки

Склад:

  • м’якоть свіжого або замороженого гарбуза – 250 г;
  • велике яйце – 1 шт.;
  • нежирний кефір – 1 склянка;
  • борошно – 5 ст. л.;
  • сіль і цукор – за смаком.

З’єднати всі продукти, замісити тісто, щоб воно було досить густим. Випікати оладки, як зазвичай, обсмажуючи їх з 2-х сторін. На стіл подавати з медом, сметаною.

Суфле

Склад:

  • м’якоть гарбуза – 200 г;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • яйця – 2 шт;
  • цукор – 25 г;
  • вершкове масло – невеликий шматочок.

Спосіб приготування:

Гарбуз відварюється 10 хв. Відокремлюються жовтки від білків. Жовтки розтираються з цукром. Білки збиваються до білої піни. Гарбуз товчеться до пюре, в нього додаються жовтки і борошно. Акуратно вводяться збиті білки. Готова маса викладається в змащені маслом форми, випікається 0,5 години при 1900С. На стіл подається з джемом, варенням.

Джерело: ukr.media