ЄС та Велика Британія узгодили текст угоди по Brexit

16 Листопада 2018 12:59

Європейський Союз та Велика Британія попередньо узгодили підсумковий текст угоди щодо Brexit, повідомила ВВС з посиланням на джерело в британському уряді. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Раніше прем’єр-міністр Тереза Мей вже скликала міністрів на екстрене засідання уряду, де їх попросять підписати остаточну угоду з Брюселем. Засідання було заплановане на 14 листопада. Відзначається, що документ складається з понад 400 сторінок юридичного тексту.

Міністрам країни була надана можливість ознайомитись із документом до засідання для ретельного вивчення. Водночас текст домовленості, як повідомляють британські ЗМІ, вже було погоджено на технічному рівні учасниками переговорів з обох сторін після інтенсивних переговорів на цьому тижні. Зокрема, згідно з повідомленням, сторони досягли попередньої домовленості щодо кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією.

Напередодні Тереза Мей заявила, що переговори про вихід її країни зі складу ЄС перебувають на завершальній стадії. Вона також зазначила, що Brexit є нелегким, але правильним вибором.

“Це не буде угода за будь-яку ціну. Вона повинна забезпечити нам контроль за кордонами та грошима, можливість виходу на нові торгівельні угоди по всьому світу. Це також має бути угода, яка захищає робочі місця, безпеку і наш цінний союз”, – сказала Мей.

Як реагують на це британські політики

Лідери Європи можуть зустрітися 25 листопада, щоб закріпити угоду щодо Brexit, якщо Мей узгодить текст, підкреслили дипломатичні джерела.

Прибічники “жорсткого Brexit” у парламенті, у тому числі колишній міністр закордонних справ Борис Джонсон, заявили про плани голосувати проти угоди, вважаючи, що її положення означають невихід Великої Британії зі спільного митного простору. Вперше за тисячу років цей парламент не матиме голосу в питанні законів, якими керується ця країна, додав Джонсон в коментарі ВВС.

Заступник міністра транспорту, консерватор Джозеф Джонсон минулого тижня подав у відставку через різку незгоду з політикою Терези Мей з питання про умови виходу країни з Євросоюзу. На відміну від свого родича, він є прихильником збереження Великобританії в складі ЄС. Відмовившись від посади, він попередив про масштабну кризу, що чекає країну після розлучення з Євросоюзом, і заявив про необхідність проведення повторного референдуму за Brexit.

Економічні наслідки

За даними опитування Survation для мовника Channel 4, що було опубліковано 6 листопада, британці не підтримали б Brexit у разі повторного голосування.

Головне і для ЄС, і для Великої Британії в контексті економічних наслідків – визначити, яким чином будуть поводити себе фінансові компанії, зазначив виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук. Основне побоювання, нагадав він, полягає в тому, що фінансові компанії, інвестиційні банки будуть потроху переводити свої фінанси на континент.

Раніше повідомлялося, що Велика Британія і ЄС досягли попередньої угоди, яка надасть британським компаніям в галузі фінансових послуг постійний доступ до європейських ринків після Brexit.

Дата від’єднання

23 червня 2016 року британці на референдумі сказали “ні” збереженню Великої Британії в складі Європейського Союзу. За вихід країни з ЄС проголосували 52% виборців, проти – 48%. Шотландія та Північна Ірландія в основному проголосували за збереження членства Сполученого Королівства в ЄС, а Уельс та Англія підтримали Brexit.

Офіційна дата від’єднання Сполученого Королівства – 29 березня 2019 року. Але до цього часу Лондону і Брюсселю слід домовитися, якими будуть їхні економічні відносини після цього історичного кроку. Перехідний період, під час якого буде збережено торговельні зв’язки, має тривати до кінця 2020 року.

Джерело: kyiv.ridna.ua