Цей день в історії Хмельниччини: 15 січня

15 Січня 2019 12:56

У цей день, 15 січня, 1929 року Старокостянтинівський замок Острозьких, Радянська влада оголосила історико-культурним заповідником республіканського значення. Цей статус пам’ятка носила 25 років.

У 1930 році замок обстежила наукова експедиція Всеукраїнської академії наук і запроектувала реставраційні роботи у фортеці. Реставрація здійснювалась протягом кількох наступних років. Коли роботи завершили у замковому палаці відкрили музей. Експозиція, у складі історичного і природничого відділів, займала другий поверх центральної замкової споруди.Та це не захистило споруду від подальших руйнувань.

Під час гітлерівської окупації в приміщенні замку розмістили казарми для німецьких солдатів. В 1944 році під час наступу Червоної Армії замок було суттєво пошкоджено. Зокрема повністю знищено дах домової церкви.
Після війни роботу музею було відновлено, але у 1954 році діяльність історичного заповідника та краєзнавчого музею зупинено.

Понад чотири тисячі експонатів музейного фонду та рідкісні книги передано до музеїв Могилів-Подільського, Острога та Чернівців. А саму будівлю замку віддано під господарські структури. Її використовували як районну овочеву базу, в підвалах зберігали картоплю, буряки, моркву. Звідси овочі возили до інших міст на продаж.Поступово ця архітектурна пам’ятка XVI століття піддавалася руйнації.

На сьогодні із 15 будівель, з яких складався Старокостянтинівський замок, збереглися лише дві: кам’яний палац із церквою та баштою, в’їздна брама з баштою та частина кам’яної стіни від міста.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua