Лікарні, які будуть неякісно надавати допомогу людям, МОЗ позбавить фінансування

30 Січня 2019 07:39

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) не буде виплачувати гроші медичним закладам, в яких будуть неякісно надавати допомогу пацієнтам.

Медичні установи, в яких будуть неякісно надавати допомогу пацієнтам, обіцяють позбавити фінансування. Про це заявив прес-секретар МОЗ Олександр Ябчанка.

«У НСЗУ є конкретні вимоги до якості медичних послуг. Якщо медичний заклад працює неякісно, то НСЗУ не буде купувати у нього послуги. В іншому закладі буде купувати», – попередив чиновник.

За його словами, у органів місцевого самоврядування є чіткі, зрозумілі вимоги до якості роботи медичного закладу, зокрема, що повинно бути в лікарні, без чого не можна надати медичну послугу.

«Секрет успіху трансформації охорони здоров’я в тому, щоб кожен виконав частину своєї роботи, зокрема, медики та органи місцевого самоврядування», – підкреслив Ябчанка.

Як відомо, Національна служба здоров’я України – це фінансовий партнер медичних установ. Вона замовляє і оплачує медичні послуги та лікарські засоби за програмою медичних гарантій. У 2018 році відбувся перехід на нову систему фінансування установ первинки, а в 2019 році – амбулаторна і стаціонарна спеціалізована допомога. Діяльність НСЗУ координується урядом.

До речі, в Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що різниця між державними і приватними лікарнями в нашій країні незабаром повинна зникнути. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Друга людина у міністерстві охорони здоров’я заявила, що ось цю різницю між державною і приватною медициною незабаром остаточно ліквідують, вирівнявши медицину в Україні по «стандарту». Таку стратегію заступник Уляни Супрун називає «ринок».

Причину, по якій в приватні клініки звертається більше людей, Ковтонюк позначив відразу – людина йде туди, де є кваліфікований персонал та допомога. У зв’язку зі стратегією «гроші йдуть за пацієнтом», незабаром такий же попит і ажіотаж буде і в державних клініках.

«Я думаю, скоро ми взагалі забудемо про розмежування на державні та приватні установи, не будемо звертати увагу на форму власності. Це конкуренція за пацієнта», – зазначив він.

Джерело: ukr.media