Цей день в історії Хмельниччини: 1 березня

1 Березня 2019 13:19

1 березня 1918 року Українська Народна Республіка перейшла на григоріанський календар. Фото: nastanova.com

В 2016 році 1 березня у Хмельницькому запрацювало «Соціальне таксі». Почав курсувати перший автобус, спеціально обладнаний для комфортного перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями. Автобус обладнали гідравлічною установкою – спеціальною динамічною платформою, яка дає змогу пасажиру плавно потрапити в салон, навіть не встаючи з інвалідного візка. Таким транспортом можна одночасно перевозити 5 людей з обмеженими можливостями та 10 супроводжуючих осіб.

У 2011 вперше заговорили про те що на хмельницьких маршрутках можуть встановити GPS-навігатори. В такий спосіб тодішня влада хотіла контролювати перевізників. Саме 1 березня 2011 року під час прямої телефонної лінії із мешканцями Хмельницького, заступник міського голови Анатолій Лаврентій заявив: «міською владою планується встановлювати на маршрутні таксі GPS-навігатори, за допомогою яких над перевізниками здійснюватиметься контроль, щоб ті «не відхилялися» від встановлених маршрутів».

В цей день у 1969 році у Кам’янець-Подільському районі педагогічному інституті відкрито перший в Україні меморіальний музей поета Івана Кулика (за паспортом Ізраїль Юделевич). Український письменник, поет, прозаїк, перекладач, партійний і громадський діяч єврейського походження. Від травня 1921 до травня 1922 — секретар повіткому в Кам’янці-Подільському. Тут редагував газету «Червона правда», одночасно викладав історію в інституті народної освіти. Мріяв про велику поему «Кам’янець», але встиг лише опублікувати уривки «Зі вступу». У 1937 році письменника було заарештовано і розстріляно безпідставно, за сфальсифікованими матеріалами.

1 березня 1918 року Українська Народна Республіка перейшла на григоріанський календар. У лютому 1918 року Центральна Рада й уряд УНР ухвалили закон про запровадження нового стилю: після 15 лютого одразу настало 1 березня. Тоді ж було запроваджено перехід українських земель на середньоєвропейський час. В цей період вже тривала гібридна війна Радянської Росії проти УНР. Коли УНР переходила на григоріанський календар, Київ контролювали більшовики. У 1918-1919 роках влада у Києві змінювалась дуже часто, так що місцеві жителі навіть не встигали реагувати на такі зміни. Іноді ці військово-політичні події торкались і календарних питань. Згодом Юліанський календар знову повернувся в Україну разом із білогвардійськими військами генерала Денікіна. Згідно наказу №2 військового губернатора Києва генерала Бредова, були скасовані усі декрети радянського уряду, а обрахування часу було встановлене за так званим старим стилем. Сьогодні, доречі, питання про перехід в Україні церковних свят із юліанського на григоріанський календар, теж поки залишається відкритим.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua