Цей день в історії Хмельниччини: 4 березня

4 Березня 2019 12:25
У 1919 році, цього дня в Кам’янець-Подільському державному українському університеті першу лекцію з історії Поділля прочитав Євтим Йосипович Сіцінський. Відомий історик, археолог і культурно-громадський діяч, численні праці якого донесли до сучасників історію Поділля. Євтим Йосипович засновник і розвідувач Кам’янець-Подільського історико-археологічного музею. Зібрав і подарував музею 20 тисяч експонатів, серед яких — унікальні ікони, культові предмети, першодруки та рукописні книги. Він розробив спеціальну програму з дослідження народних вишивок та писанок. З приходом радянської влади університет закрили, майно Січинського — конфіскували.

У 1959 році розпочав роботу Кам’янець-Подільський електромеханічний завод. Перші роки розташовувався у Старому місті в стінах колишнього Кармелітського монастиря.

У 1944 році 4 березня війська Першого Українського фронту розпочали Проскурівсько-Чернівецьку операцію. В ході якої 25 березня визволили від фашистів Проскурів. Під час боїв за місто було знищено 1700 солдат та офіцерів противника, 15 танків, 38 гармат, 1060 автомашин та бронетехніки. А вже наступного дня, 26 березня, війська визволили Кам’янець-Подільський.

4 березня 1990 року в Україні відбулися перші демократичні вибори до рад народних депутатів, які здійснювалися на альтернативній основі, прямим, таємним голосуванням. Їх наслідком стала втрата владної монополії Комуністичною партією. На 450 місць у Верховній Раді Української РСР претендувало близько 2888 кандидатів. Це були останні вибори до Верховної Ради УРСР та перші порівняно демократичні парламентські вибори радянського періоду. Попри монополію компартії на засоби масової інформації, силові структури та виконавчу владу майже чверть мандатів отримала опозиція (Демократичний блок). Верховній Раді УРСР 12 скликання, судилось стати Верховною Радою України першого скликання.

4 березня 2010 року хмельничанка Катерина Григоренко завершила свої виступи на зимових Олімпійських іграх у Канаді. Лижниця Катерина Григоренко в останній гонці на 30 кілометрів із масовим стартом продемонструвала один з кращих результатів серед українок. Вона зуміла увійти до тридцятки кращих спортсменок на цій дистанції, фінішувавши двадцять сьомою.

4 березня 2014 року згідно з указом Президента України №245/2014, Віктора Крайтора звільнили з посади начальника управління Служби безпеки України у Хмельницькій області.

4 березня 2015 року на засідання 48 сесії, Хмельницька міська рада визнала Росію агресором. За таке рішення проголосували 48 депутатів

.Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua