Цей день в історії Хмельниччини: 8 квітня

8 Квітня 2019 11:55

В історичних документах у цей день згадується про село Вихватнівці. Воно належало до другого благочинного округу Ушицького повіту Подільської губернії. З документів відомо що тут у 1839 році 8 квітня в селі згоріла старовинна дерев’яна церква через те, що в ній залишилася непогашена свіча. Замість неї у 1842 році побудували нову дерев’яну церкву на честь Покрови Богородиці. У серпні 1959 року Вихватновецьку та Китайгородську сільські ради об’єднали в Китайгородську з центром у Китайгороді.

8 квітня 1908 року можна вважати днем початку друку листівок у Проскурові. З історичних джерел відомо, що саме тоді селянин  Петро Макаров отримав свідоцтво на право книжкової торгівлі у Проскурові. В період з 1911 по 1917 роки є згадки про сім листівок, виданих цим книжковим магазином Петра Макарова. Особливу увагу привертає поштова картка із багатокольоровим зображенням вулиці Олександрівської (нині Проскурівська), яку Макаров надрукував на шведській фірмі Гранберга в Стокгольмі. Для провінційного Проскурова видати листівку за кордоном було розкішшю.

8 квітня 1997 року Кам’янець-Подільський національний університет (тоді інститут) отримав найвищий четвертий рівень акредитації. Це стало підставою для реорганізації закладу в університет. А згодом, за пропозицією Міністерства освіти України, на базі інституту створено Кам’янець-Подільський державний педагогічний університет.

У 2014 році цього дня в Хмельницькому байкери відкрили сезон патріотичним велопарадом. Аби висловити підтримку соборності України, на 15-ти кілометровий міський пробіг під назвою «Велорух об’єднує країну» зібрались рекордні майже три сотні велосипедистів з Хмельницького та гостей із Кам’янця-Подільського й Городка.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua