Цей день в історії Хмельниччини: 17 квітня

17 Квітня 2019 08:27

17 квітня 1385 року князь Костянтин дав підтверджувальну грамоту краківським купцям на право вільно торгувати з  містами Поділля. В історичних документах залишилися відомості й імена деяких кам’янецьких купців, які торгували з Краковом та Львовом. Наприклад, в 1383 році у магістратських львівських книгах згадується «Henryk Rumer z Kamienca», який займався торгівлею разом з Миколою Фрейденталем. Виявляється, що в письмових джерелах 1387 і 1388 років зазначені купці виступали і покупцями львівської нерухомості.

1919 року 17 квітня більшовицькі фронтові частини знову зайняли Кам’янець-Подільський, вони зайняли телеграф, пошту, вокзал і мости через річку Смотрич. Історик Ігор Данілов підрахував, що упродовж 1918-1920 років влада в місті змінювалася 11 разів.

У 1992 році 17 квітня на установчих зборах створено товариство Івана Огієнка з центром у Кам’янці-Подільському, головою товариства обрано кам’янчанку – кандидата філологічних наук Євгенію Сохацьку (у 1998 році вона стала лауреатом премії імені Огієнка). Цього ж року вулицю Московську, на якій розташовано університет, очолюваний у 1918-1920 роках Огієнком, названо його іменем. Окрім цього, 17 квітня 1992 року відбулася перша в Україні науково-теоретична конференція «Духовна і науково-педагогічна діяльність Івана Огієнка (1882-1972 роки)». Саме тоді рекомендації з пунктом «Перетворити Кам’янець-Подільський педагогічний інститут в університет і присвоїти йому ім’я Івана Огієнка» було надіслано у Кабінет Міністрів України та Міністерство освіти.

17 квітня 2014 року у Хмельницькому тривали криваві акції біля російських банків. В центрі міста активісти ВО “Свобода” закидали приміщення ВТБ банку та Сбербанку Росії пакетами із кров’ю.

Цього дня у 2015 році у центрі Хмельницького згоріла «Цукерня». Того ж дня ввечері соцмережі рясніли повідомленнями хмельничан про готовність долучитися до відновлювальних робіт в той чи інший спосіб: хтось готовий був прийти розгрібати завалене приміщення, а хтось – допомогти фінансово. Власники закладу подякували та від допомоги хмельничан відмовилися.

А минулого року цього дня на центральній Хмельницького вже цвіла сакура. З року в рік заквітчані деревця на Майдані Незалежності збирають багато людей, які роблять світлини та милуються красою рожевого цвіту.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua