22 квітня – День Вадима Ключника: традиції, обряди та прикмети

22 Квітня 2019 11:45

22 квітня в православ’ї шанують християнського святого преподобного мученика Вадима. У народному календарі дата отримала назву день Вадима Ключника, відмикання джерел, інформує Ukr.Media.

Хто такий святий Вадим?

Проживав Вадим в Персії в IV столітті. Пізнавши змолоду християнське вчення, пішов від багатих батьків і оселився за містом в обителі. Деякий час жив і молився на пустинній горі в повній самоті. Потім повернувся в монастир, де був висвячений в сан пресвітера.

Коли до правління Персією прийшов жорстокий цар Шапур, який переслідував християн, Вадим був замкнений у темницю і піддався жахливим мукам. У 376 році святому відрубали голову.

Його кат отримав за це велику винагороду, але відчував докори сумління від скоєного. Не витримавши докорів, він покінчив життя самогубством, кинувшись на вістрі меча.

Обряди й традиції цього дня

До 22 квітня вже всюди цвіте мати-й-мачуха, сьогодні можна відправитися на збір і заготівлю цієї рослини. Відвари з неї потім застосовують для лікування простудних захворювань.

Заготовте сьогодні правильну воду і продовжите собі молодість

У день Вадима Ключника на Русі було прийнято ходити до водойм. Рано-вранці жінки вирушали до джерел та ключів, вичитували спеціальні замовляння на те, щоб вода в них не пересихала, і не розливалася, затоплюючи сільськогосподарські посіви.

Після цього воду обов’язково набирали та побільше, тому що сьогодні в будь-якому природному джерелі вона вважається цілющою.

Воду цю давали випити натщесерце по ковточку кожному члену сім’ї. Вона володіє захисною силою від нечисті і позбавляє від хвороб.

Якщо в домі лежав хворий, принесеною з джерела водою прали його постіль і одяг, швидше висушували, щоб сьогодні ж його переодягти в чисту білизну. Після такого ритуалу людина незабаром починала одужувати.

За допомогою джерельної води в день Вадима Ключника ворожили на долю хворих людей. Рано вранці потрібно відправитися на водойма і, що дуже важливо, по дорозі ні з ким не вітатися, навіть з рідними і близькими.

До джерела треба дійти, мовчки, повернутися на всі чотири сторони і кожен раз запитати: «Живе чи мертве?», при цьому в думках уявляти людину, яка хворіє. Потім повертаються до джерела і дивляться, яка в ньому вода.

Якщо шумить, значить, людина ще довго і важко буде хворіти, можливий навіть смертельний результат. Прозора і чиста вода говорить про швидке одужання хворого.

Жінки таку джерельну водицю зберігали в окремій ємності і використовували для омолодження. Щоранку набирали в таз звичайну воду для вмивання і доливали в неї трохи водички, принесеної на Вадима Ключника з джерела.

Умиваючись нею, можна не тільки продовжити молодість, але і позбутися від усіляких шкірних захворювань. Якщо є на обличчі вади, прищі, вугрі, треба читати над такою водою молитву «Отче наш» дев’ять разів і вмиватися ввечері перед сном.

Щоденна змова на просту воду для омолодження

Цей нескладний обряд допоможе вам завжди виглядати молодо і привабливо.

1. Наберіть в миску чисту воду і прочитайте над нею замовні слова: «Вода-водиця, люба сестрице! З мого обличчя забери прищі, зморшки і вугрі».

2. Тепер сім раз наберіть в долоньки воду і промийте нею обличчя.

3. Не витирайтеся рушником, вода повинна обсохнути сама.

Проводити такий ритуал можете кожен вечір перед сном, попередньо очистивши шкіру обличчя від косметики, кремів.

Народні прикмети 22 квітня

Якщо 22 квітня дощитиме і буде вітряно, рік очікується урожайний.

Кульбаба зацвіла до цього дня, значить, весна остаточно встановилася і нікуди вже не подінеться.

Джерело: https://ukr.media