Цей день в історії Хмельниччини: 23 квітня

23 Квітня 2019 11:58

Ярмарок на Поділлі. Поштівка 19 століття. Фото: osvita.adm-km.gov.ua

23 квітня у результаті другого поділу Польщі в 1793 році Поділля та Волинь приєднані до Російської імперії. Плоскирів продовжував залишатися у пожиттевому володінні графині Констанції Замойської. Цього дня були утворені Ізяславське і Брацлавськє намісництва (губернії) та Кам’янецька область. У перші роки 19 століття поки на Поділлі та Волині формувалися адміністративні органи влади, на прикордонній території краю зосередилися війська.

У сучасній історії області цього дня відбувалось багато культурних подій, які сьогодні вже історія. У 2013 році 23 квітня оркестр зібраний з учнів загальноосвітніх, позашкільних та мистецьких навчальних закладів усієї області встановив новий рекорд. 150 юнаків та дівчат, виконавши на духових інструментах два твори, встановили новий рекорд України в номінації “Найбільший дитячий оркестр в державі”. Цього дня у Хмельницькому також заклали молодіжний сквер на березі Південного Бугу активна молодь та керівництво міста висадили 380 дерев та кущів, які сьогодні стали – молодіжним парком.

У 2016 році цього дня в рамках відкриття туристичного сезону-2016 хмельничанам презентували «Мистецький дворик». Тут, під виноградними лозами, проводитимуть мистецькі події. Дворик належить старовинній будівлі кінця 19 століття. Колись це був перший міський кінотеатр, а тепер тут розташувалася дитяча музична школа №1 імені Миколи Мозгового.

А от минулого року цього дня у Хмельницькому вирували пристрасті навколо фестивалю «Green fest». На офіційній сторінці фестивалю в Фейсбук з’явилося повідомлення, що більше такого фесту не буде. Написали, що дізнались про те, що управління молоді та спорту Хмельницької міської ради планує провести замість «Грін фесту» інший – «My fest».

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua