10 травня – Семенів день: традиції, обряди та прикмети

10 Травня 2019 10:03

Іменини землі. Як сьогодні можна знайти скарб або хоча б купюру?

10 травня у православ’ї вшановують священномученика апостола Симеона, єпископа Єрусалимського. У народному календарі дата отримала назву Семенів день, Семен-ранопашец

Хто такий святий Симеон?

Симеон увірував в Ісуса Христа вже в зрілому віці, що не завадило йому проповідувати вчення Спасителя і стати одним з 70-ти апостолів. Коли був убитий перший Єрусалимський єпископ Яків, християни обрали на його місце Симеона. У віці 120 років Симеон прийняв мученицьку смерть — його розіп’яли на хресті.

Обряди й традиції цього дня

День в народі прозвали Семен-ранопашец, тому що вже повним ходом йдуть роботи в садах і городах, доводиться рано вставати, щоб багато сільськогосподарських справ переробити.

10 травня не можна нести в будинок знайденого на вулиці звірка або птаха. У народі вірили, що такий образ може приймати нечиста сила, щоб в людське житло пробратися.

Сьогодні є хороший шанс відшукати щось цінне

У слов’янському народному календарі 10 травня було свято — іменини землі, з яким пов’язано безліч традицій. Багато з них втрачені й забуті, але деякі, найцікавіші, дійшли до наших днів.

Наприклад, людям, які страждають захворюваннями серця, сьогодні треба прикласти до грудей жменю землі для зцілення. Травневі цілющі трави починають збирати саме з цього дня. А ще на іменини землі у наших предків було прийнято шукати скарби.

Ви ніколи не пробували пошукати якісь цінності? Насправді це не просто. Шукачі скарбів — справжні фанати, їм не шкода для досягнення мети ні коштів, ні вільного часу.

Важливу роль у пошуку скарбу відіграє технічне оснащення. Професіонали купують металошукачі з вбудованим комп’ютером, який здатний визначити цінні метали на глибині до двох метрів. Але кажуть, що результат того вартий.

Крім того в справі пошуку скарбів існують свої професійні прикмети й обряди. Врахуйте їх, у разі якщо зберетеся шукати скарб.

Адже не обов’язково копати землю в пошуках скрині з коштовностями, можна з металошукачем побродити вздовж моря, може щось цікаве хвилями намило

1. Щоб не відлякати знахідку, шукачам скарбів не можна одягатися в яскравий одяг. Кращий варіант — камуфляж.

2. Напередодні пошуку треба кинути на дорогу монетку, щоб хтось міг її знайти, і тоді шукача скарбів буде супроводжувати удача.

3. Найкраще вирушати на пошуки до сходу сонця. Вважається, що цікаві речі знаходяться з першими сонячними променями.

4. Під час пошукових робіт не можна розмовляти, кричати або насвистувати.

5. Якщо ви знайшли дрібниці, то піднесіть їх в якості подарунку початківцям шукачам. Це приверне до вас велику удачу.

6. Коли вдається знайти щось дійсно цінне, не очищайте металошукач повністю від землі, щоб він не відвикав від гарних знахідок.

7. Якщо хочете знайти блискучі речі (прикраси, золото, дорогоцінне каміння), лопата повинна бути начищене до блиску.

8. За вартісну знахідку обов’язково подякуйте лопаті або металошукачу (подумки або вголос).

9. Якщо під час пошуку ви знайшли кістки скелету, а у них осколок або кулю, то візьміть цей шматочок металу в якості талісмана. Серед скарбошукачів побутує повір’я: куля, яка один раз забрала життя, вдруге її вбереже.

10. Вирушаючи на пошуки скарбу у ліс, треба взяти з собою кілька монет і пляшку з водою. Це щоб відкупитися від Лісовика, який може не випустити вас з лісу з цінною знахідкою.

Народні прикмети 10 травня

Якщо вранці немає роси і трава суха, значить, надвечір піде дощ.

Якщо 10 травня вранці погода ясна, опівдні по небу попливли купчасті хмари, а до вечора вони зникли, значить, очікуються заморозки.

Джерело: ukr.media