Неіснуючу коаліцію розпущено: шах і мат новообраному Президенту

20 Травня 2019 12:23

В Парламенті відбулось дійство, яке показало, що депутати заради насиджених місць здатні проявляти винахідливість та об’єднуватись заради цього.

Отже, фракція «Народний фронт» оголосила про вихід з коаліції парламентських фракцій, після чого відразу ж спікер Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції у Верховній Раді.

Власне, Народний фронт вийшов вже з неіснуючої коаліції, яка фактично припинила своє існування ще з моменту виходу з неї Батьківщини та Радикальної партії. Але такими діями депутати зробили неможливим достроковий розпуск Верховної Ради

Конституція України, а саме стаття 90 Конституції, забороняє розпускати Верховну Раду в останні 6 місяців її повноважень.

Парламент набув своїх повноважень 27 листопада 2014 року, а отже останній день для розпуску Верховної Ради – 27 травня. Але, оскільки сьогодні оголошено про припинення діяльності коаліції, то тепер ВР має ще місяць для формування нового складу коаліції парламентських фракцій, і навіть якщо її в цей термін не буде створено, то новообраний Президент все одно не зможе розпустити ВР, зважаючи на приписи статті 90 Конституції.

Такий розвиток подій показує, що депутати здатні діяти тактично та злагоджено, якщо справа стосується безпосередньо їхніх мандатів. Також ця подія має показати ще навіть не інавгурованому Президенту, що сценарії у великій політиці часто непрогнозовані.

Віктор Марусиченко, юрист 

Громадський рух “Рідна країна”