Корисні та поживні продукти, які надовго дають відчуття ситості

29 Травня 2019 10:10

Контроль харчування сприятливо позначиться не тільки на здоров’ї та гаманці, а й на фігурі.

У головах багатьох людей знаходиться стереотип, що здорове харчування — це дорого і складно. Потрібно знаходити рідкісні продукти, винаходити екзотичні рецепти, зважувати порції, харчуватися по годинах.

Насправді правильне харчування полегшує життя. Адже якщо скласти раціон з простих і здорових продуктів, налагодиться травлення, організм буде відчувати себе краще. Зникне бажання постійно бігати до холодильника і шукати, чим би перекусити. Як наслідок, піде зайва вага.

Ось невеликий перелік корисних продуктів, які можна знайти майже в будь-якому магазині. Вони надовго дають відчуття ситості і є джерелом корисних елементів.

Макарони з твердих сортів пшениці

Це чудовий гарнір, який можна подати до грибів або до овочевого рагу. Їх основна перевага — низький глікемічний індекс. Це означає, що макарони не підвищують рівень цукру в крові та забезпечують організм енергією на довгий час. Якщо спожити їх в обідній час доби, відчуття ситості збережеться до вечора.

Макарони з твердих сортів пшениці багаті вітамінами групи B, які забезпечують здоров’я і красу шкіри і волосся. Також в них є клітковина, яка м’яко стимулює роботу кишечника.

Вівсянка

Вівсяна крупа містить натуральні антиоксиданти — речовини, що знищують злоякісні клітини в організмі. У ній є фосфор, кальцій і залізо. Вівсянка є прекрасним варіантом для сніданку, з неї легко приготувати кашу. Вона корисна для шлунку — обволікає його стінки і знімає болі в животі, тому вівсяну кашу рекомендують їсти тим людям, які страждають від гастриту і виразки шлунка або дванадцятипалої кишки.

Зернобобові культури

Нут, сочевиця, кіноа, червона квасоля — це ситні продукти, які прості в приготуванні. Достатньо їх просто зварити. Вони знижують рівень холестерину в крові, усувають тягу до солодкого, знижують рівень кров’яного тиску.

Регулярне вживання цих культур покращує мікрофлору кишечника. Кіноа, квасоля і сочевиця багаті білком, в нуті багато заліза і фолієвої кислоти.

Гриби

Найбільш поширені наступні види: печериці, рижики, лисички, білий гриб, гливи, підосичники. З грибів можна приготувати безліч різноманітних страв, їх можна тушкувати, варити, запікати. Вони є джерелом рослинного білка. Але необхідно пам’ятати про безпеку: тим, хто в осінній сезон збирає гриби самостійно, потрібно бути особливо обережними та проявляти граничну уважність.

Горіхи

Найбільш поширені такі сорти: кеш’ю, мигдаль, арахіс, волоські та кедрові горіхи, фісташки, фундук. Горіхи багаті незамінними жирними кислотами. За рахунок вмісту аргініну вони зменшують ризик розвитку атеросклерозу. Також вони знижують рівень холестерину, містять кальцій, фосфор, мідь і селен.

Включати в свій раціон горіхи потрібно з обережністю: їх необмежене вживання призведе до перевищення норми жирів. І уникайте підсолених горішків: вони принесуть більше шкоди, ніж користі.

Авокадо

Авокадо є натуральним джерелом рослинних жирів. Цей плід містить калій, кальцій, фосфор і вітамін Е. Він зміцнює серцевий м’яз, знижує ризик виникнення інфаркту, знижує тиск.

Авокадо корисно вживати для здоров’я кісток і зубів. Плід також підвищує імунітет, зміцнює пам’ять, благотворно впливає на нервову систему. На 100 грам м’якоті авокадо припадає близько 200 калорій. Це немаленький показник, плід досить калорійний і ситний. Існує безліч простих і корисних рецептів бутербродів, салатів, смузі та інших страв з авокадо.

Банан

Фрукт є чемпіоном за вмістом калію, також у ньому є вітаміни групи В, кальцій і аскорбінова кислота. Два банана цілком можуть замінити сніданок — вони надовго забезпечать організм енергією за рахунок високого вмісту вуглеводів. З бананової м’якоті можна приготувати різноманітні десерти, які одночасно опиняться і смачними і корисними.

Правильне харчування — ситно, корисно, вигідно

Раціон сучасної людини часто включає в себе велику кількість фастфуду, кондитерські вироби, ковбасну продукцію. Така їжа не тільки коштує дорожче простих продуктів, але і завдає шкоди здоров’ю. Тістечко або бутерброд з ковбасою швидко вгамують голод, але вже через годину-півтора знову з’явиться бажання перекусити.

Формувати своє меню, виходячи з принципів правильного харчування, набагато вигідніше. Якщо з’їсти на сніданок продукт, багатий повільними вуглеводами, відчуття ситості збережеться надовго. Хороший варіант — вівсяна каша зі шматочками бананів або інших фруктів. На сніданок і на обід потрібно зробити вибір на користь білків. Для швидкого перекусу підійдуть бутерброди з цільнозернового хліба з авокадо.

Поширена думка, що отримати необхідну норму білка можна тільки з продуктів тваринного походження — м’яса, риби або морепродуктів. Це всього лише стереотип, який склався у суспільстві. Якщо детально вивчити хімічний склад і харчову цінність продуктів, можна побачити, що білок легко отримати з бобових культур, зернових круп і грибів.

Урізноманітнити раціон можуть овочеві рагу. Овочі можна комбінувати як завгодно, адже кабачки, баклажани, патисони, морква, болгарський перець, шпинат, квасоля, капуста доступні в будь-який сезон. Зробити смак овочів більш вираженим допоможуть спеції.

Багато людей після переходу на здорове харчування з подивом для себе відзначали, що скинули кілька кілограмів. Це не дивно, адже з меню йде «сміттєва» їжа, яка зазвичай дуже калорійна. Тому контроль харчування сприятливо позначиться не тільки на здоров’ї і гаманці, а й на фігурі.

Джерело: ukr.media