Цей день в історії Хмельниччини: 1 липня

1 Липня 2019 11:26

З 1 липня 1965року в Хмельницькому на базі існуючої школи торгово-кулінарного учнівства створено Хмельницький технікум радянської торгівлі. Підготовка фахівців здійснювалася за денною та заочною формами навчання з трьох спеціальностей – товарознавство і організація торгівлі продовольчими товарами, товарознавство і організація торгівлі промисловими товарами, технологія приготування їжі. Перший прийом здійснювався на базі 8-річної школи в 1965році. Нині це Хмельницький торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету.

1 липня 1913 року відбулося відкриття учительської семінарії на кошти Подільського губернського земства. Пізніше на її базі був заснований Кам’янець-Подільський Державний Український Університет на чолі з ректором, професором І. І. Огієнком. 1 липня 1919 року тут нараховувалося п’ять факультетів: історико-філологічний, фізико-математичний, богословський, сільськогосподарський, правничий.

1 липня 1948 року відкрилась одна з найстаріших бібліотек в Хмельницькому (Нині бібліотека-філія №3). Вона була розташована в приміщені за адресою провулок Шкільний 8, (тепер обласний екологонатуралістичний центр учнівської молоді). У 60-х роках переведена в приміщення по вул. Вокзальна, 59. На початку 80-х років бібліотеку перевели в приміщення на вулицю Вокзальну, 56. У 1994-1995 роках бібліотеку 4 рази переводили в різні непристосовані приміщення. З 1996 року заклад знаходиться за адресою вул. Курчатова, 15/1. В мікрорайоні Гречани це єдина масова бібліотека, яка обслуговує понад 2200 читачів дорослих та дітей. Книжковий фонд бібліотеки складає біля 40 тисяч примірників.

1 липня 2008 року відбулась перша нарада щодо початку підготовчих робіт з добудови енергоблоків №3 і №4 ХАЕС. І вже з серпня щомісячно проводилися виїзні робочі наради під головуванням керівництва НАЕК «Енергоатом» щодо виконання підготовчих заходів цього будівництва.

1 липня 2014-го у Хмельницькому містяни заблокували 19 ракетну бригаду. Рідні та близькі бійців батальйону територіальної оборони не хотіли, аби військові їхали на Схід, бо запевняли, що вони неукомплектовані касками та бронежелетеми. Тоді керівництво батальйону дало команду вийти з автобусів та маршем йти до місця посадки ешелону.

1 липня 2014 року в місті Слов’янськ на Донеччині загинув наш землякшепетівчанин Ярослав Давидов. Він служив у 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді. Загинув від снайперського пострілу під час виконання бойового завдання на блокпосту біля. Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно) Указом Президента України від 2 серпня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. Нагороджений медаллю ВГО “Країна” “За визволення Слов’янська” (посмертно).

Джерело: ye.ua