Цей день в історії Хмельниччини: 11 липня

11 Липня 2019 08:03

В Шепетівці місцева газета 11 липня 1969 року повідомляла, що на Шепетівщині збудують нові школи. У повідомленні йшлося: «У районі будується 18 нових типових шкіл. До початку нового навчального року планувалося відкриття шкіл у селах Забілці (нині – частина Грицева), Вербівцях, Великій Рішнівці, Траулині, Рожичному”.

У 1920 році 11 липня Кам’янцем-Подільським утретє за три роки заволодіти більшовики. В період 3 1917 до 1920 року влада у місті змінювалась з неймовірною швидкістю. Останні два роки з них цікаві ще й тим, що тоді в місті п’ять разів знаходився уряд Української Народної Республіки. Саме тоді про Кам’янець заговорили як про столицю УНР. Та в 1920 році Петлюра востаннє прибуде в тимчасову столицю 30 вересня. Ця спроба закріпитися тут триватиме до 14 листопада 1920 року, коли Директорія та уряд УНР назавжди залишать Кам’янець-Подільський.

11 липня у 2011 році у Шепетівці місцевих активістів міліція не пустила на засідання міської ради. Це спричинило чималий скандал. Люди, які хотіли подивитися, чим займаються їхні обранці, вимагали пояснень від влади, але їх не отримали. Тому зібрали підписи та підготували звернення до прокуратури та вищого керівництва МВС, щодо правомірності дій правоохоронців.

Водночас у 2011 році в Полонському районі поляки почали відновлювати старе кладовище.В рамках благодійної акції «Могилу прадіда збережи від забуття», Полонський район з неофіційним візитом відвідали Генеральний Консул Республіки Польщі у місті Вінниці Криштоф Свідерик, маршалек Дольношльонського воєводства Влодзімеш Хлєбош, куратор освіти Дольношльонського воєводства Беата Павлович та телебачення з міста Вроцлав (Польща). Гості відвідали польське кладовище, де вже кілька днів, тривали роботи з відновлення та реставрації поховань етнічних поляків учнями з шкіл Дольношльонського воєводства.

11 липня 2014 року священнослужителі Хмельниччини по усій області освятили місця найбільшої концентрації дорожньо-транспортних пригод. Залучити священників Державну автомобільну інспекцію підштовхнуло різке зростання кількості аварій у 2014 році.

Минулого року 11 липня сайт “Є” розповідав про бібліотекарку з Хмельниччини, яка перетворила хату на справжній арт-об’єкт. Авторка Тетяна Божок з Летичівщини розмалювала свою оселю дивовижними квітами та птахами, перетворивши майже столітню хатину на справжній витвір мистецтва. Жінка живе у селі Ставниця вже десятки років, понад сімнадцять вона працює тут бібліотекарем. Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua