Микола Томенко: виборчі мрії про сенаторів і олігархів у законі або недільні політологічні читання

15 Липня 2019 16:00

Аналіз програм партій, які приймають участь у виборах – справа пізнавальна.
Отож, нині про ПРОПАГАНДИСТІВ ДВОПАЛАТНОГО ПАРЛАМЕНТУ.
Звісно, ОПОБЛОК пропонує двопалатний парламент для України, бо ще в часи Януковича люди Кернеса і Добкіна ВИМАГАЛИ референдуму про дві мови і дві палати. Щоправда, нинішня версія двохпалатності суттєво вирізняється від ідей часів Кучми і Януковича:
– нижня палата обирається за відкритими партійними списками;
– верхня палата – депутати від регіонів через вибори в округах по 1 млн. виборців.
Пропагандистами ДВОПАЛАТНОСТІ виявилася і партія СМЕШКА «СИЛА і ЧЕСТЬ». У передвиборчій газеті керівника штабу Гордона читаємо – «створити двопалатний національний парламент…у складі нижньої ПАЛАТИ ГРОМАД і верхньої – СЕНАТУ».

За назвами палат – це модель типових монархічних країн ( Великобританія, Канада) або федеративних (США), де нижня палата обирається із депутатів в МАЖОРИТАРНИХ ОКРУГАХ, а верхня або призначається або обирається від суб‘єкту федерації.

У мене запитання до фанів ДВОПАЛАТНОСТІ:
– ви прагнете МОНАРХІЮ повернути чи ФЕДЕРАЦІЮ створити?!

Звичайно, фахівці скажуть, що двопалатні парламенти є і в унітарних децентралізованих країнах, які теж були монархіями, як от Франція. Але там члени Сенату, як у Великобританії та Канаді обираються НЕПРЯМИМ шляхом!

Можна лише уявити СЕНАТ ДВОХПАЛАТНОГО ПАРЛАМЕНТУ УКРАЇНИ – це будуть ОЛІГАРХИ чи ПОМІЩИКИ в ЗАКОНІ!
Отож, як кажуть у народі – ВІД ГРІХА ПОДАЛІ. Переконаний, що модель ДВОПАЛАТНОГО парламенту в сучасній Україні – це шлях з одного боку до узаконення ОЛІГАРХАТУ, з іншого – до ФЕДЕРАЛІЗАЦІЇ країни.
І перше, і друге – ЗЛО для УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ!