Цей день в історії Хмельниччини: 17 липня

17 Липня 2019 15:18

17 липня 1919 року, виконуючи попередні домовленості з керівництвом УНР, Українська Галицька армія перейшла річку Збруч, і вступила на територію Поділля. Цією подією починається одна зі сторінок боротьби за українську державність у добу Директорії УНР, яка має безпосереднє відношення до історії Поділля – це Проскурівська наступальна операція, яка стала першою бойовою акцією, проведеною спільними зусиллями силами армії УНР та Української Галицької армії. Обидві українські армії (УНР та УГА), притиснуті противниками до Збруча, опинилися під загрозою знищення радянськими та польськими військами. Вихід з ситуації вбачався в об’єднанні збройних сил. Об’єднавшись, військо стало чисельним – близько 50 тисяч галичан та 35 тисяч наддніпрянців. У цьому радянська влада вбачала загрозу. З огляду на це командування Червоної армії віддало наказ своїм частинам розпочати наступ на Ярмолинці – Солобківці та вздовж річки Смотрич.

У 2015 році цього дня у Хмельницькому працювали волонтери з Канади, які приїхали у щоб поділитися знаннями із нашими педагогами. Хмельницькі педагоги дізнавались як зробити уроки англійської мови цікавими і корисними для дітей та про нові методи викладання.

Минулого року 17 липня на Сході загинув хмельничанин Іван Мельник. Військовий служив у 14-й окремій механізованій бригаді. Це була не перша його ротація. До цього чоловік був мобілізований і воював у складі Національної Гвардії. Івану Мельнику був 41 рік, він загинув під час прицільного обстрілу ворогом на блокпості в районі Золотого.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua