Цей день в історії Хмельниччини: 31 липня

31 Липня 2019 09:33

31 липня 1919 завершилась Проскурівська наступальна операція. Цього дня 21-а бригада галичан однією своєю сотнею зайняла Меджибіж, а 18-а бригада розташувалася, як резерв, у Проскурові. Для повного заволодіння районом над річкою Бужок армія зайняла Пашутинці, а розвідка дійшла до Западинців і увійшла 1 серпня в Летичів і Меджибіж]. У перші дні серпня відділи 4-ї бригади під командуванням сотників Іванова і Гадзейки розбили радянські частини і захопили бронепоїзди “Богунець” і “Комуніст”, яким дали назву “Галичина” та “Черепаха”.

Водночас у Камянці-Подільському пройшов парад військ УНР в честь військової місії Антанти, яка прибула у місто для наради з керівництвом УНР. Парад пройшов на Комісаріатській площі (нині Вірменський ринок).

У 1934 році 31 липня до Кам’янець-Подільського району передали 19 сільських рад від Староушицького району. Проте в такому складі адміністративна одиниця перебувала менш як п’ять місяців. 25 грудня постановою Всеукраїнського центрального виконавчого комітету Кам’янець-Подільський та Проскурівський райони у зв’язку з прикордонним статусом ліквідовують. Територія розформованого району була підпорядкована міським структурам. Тобто реально район продовжував існувати, хоча за документами його не було. Ці змін відбувались у зв’язку з адміністративною реформою СРСР, до реалізації якої приступили у 1923 році.

У 2014 році 31 липня, виконавчий комітет Кам’янець-Подільської міської ради прийняв рішення про заборону запускати феєрверки на території міста до завершення антитерористичної операції.

Цього дня у 2015 році вперше чемпіонкою України серед дорослих стала 20-річна Марина Бех,яка змагалася в секторі стрибків у довжину. Спортсменка до останньої своєї спроби була поза п’єдесталу пошани. І лише в шостій спробі стрибнула на 6 метрів 60 сантиметрів.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua