Чому потрібно відмінити держфінансування партій. Думка експерта

7 Серпня 2019 12:44

В липні лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко ініціював петицію на сайті Президента України про скасування фінансування політичних партій за рахунок державного бюджету. За два тижні петиція вже набрала майже 23 тисячі голосів.

Політолог Валентина Різник розповіла, чому петицію варто підтримати, та про що не розповіли ініціатори закону про державне фінансування.

«Ініціатори цього закону апелювали до європейських традицій фінансувати партій з держбюджету, мовляв, щоб уникнути залежності партій від великих фінансових груп. Тільки от вони або свідомо приховали, або забули, або не знали, що в європейських країнах існують жорсткі вимоги щодо звітів та суворі обмеження як і на що вони можуть ці кошти витратити. А реклама з елементами політичної, на яку витратили мільйони гривень платників податків, у міжвиборчий період взагалі заборонена. Ініціатори закону чомусь такі обмеження не встановили і не попередили, що тепер політики за наші гроші з шампанським на фоні ялинок чи великодніх яєць будуть нас вітати зі святами.»

Експерт пояснила, чому варто підтримати таку ініціативу.

«За різними розрахунками з бюджету на фінансування партій впродовж 2016-2019 року витратили 1,5 млрд грн. За наступні 5 років планують виділити з бюджету майже 6 млрд грн. Стільки ж для порівняння коштує будівництво двох станцій метро на Виноградар, або разова допомога в сумі майже 600 грн 11 мільйонам пенсіонерів. Але ж видно, депутатам потрібніше.

Цікаво, що олігархи в свої політичні проекти менше вкладати коштів теж не стали, а партії ж витратили бюджетні кошти не на створення приймалень, які б, наприклад, надавали юридичну чи якучь іншу консультативну допомогу громадянам. Лише жовтні-грудні 2018 року напередодні виборів за даними Комітету виборців України партії витратили 47 млн бюджетних гривень на рекламу в ЗМІ, білборди та іншу друковану продукцію.»

Валентина Різник також наголосила на присутності ідеологічної складової в процесі фінансування.

«У мене особисто виникає дисонанс: на сході країни йде війна з російськими окупантами, а ми на мирній території з державного бюджету збираємося фінансувати партії «руского міра» та фанатів Путіна. Поки в країні війна, корупція і жоден депутат не відповів за свої мільйонні декларації на прикінці скликання, фінансування політичних партій з державного бюджету потрібно відмінити.»