Цей день в історії Хмельниччини: 8 серпня

8 Серпня 2019 09:42

8 серпня, 1931 року секретар Славутського райкому комуністичної партії Осіпов звітував про хлібозаготівлю. Славутському райкому підпорядковувалися й партосередки у селах Романові, Корчику і Хуторі нинішнього Шепетівського району. У звіті секретаря для центрального комітету партії йшлося: «План хлібозаготівлі у порівнянні з попереднім роком збільшено на 54%, а по озимим культурам — на 100%. План являється в основному цілком реальним, за виключенням жита, дякуючи недороду (вимочки та вимерзки), де в середньому врожайність 30–40 пудів з га. Нами взята ставка, аби недостачу жита перекрити пшеницею… Для проведення хлібозаготівлі нами мобілізовано 34 комуністи з Харкова».

8 серпня 1941 року розпорядженням польового коменданта Кам’янця-Подільського у Старому місті було створено гетто. Сюди вже наступного дня почали переселяти мадярських, польських, румунських євреїв Кам’янця. Протягом 2006–2007 років співробітники управління Служби безпеки України у Хмельницькій області провели пошук, відбір архівних документів та матеріалів, виявили й опитали свідків про місця примусового утримання військовополонених і цивільного населення на території України в 1941–1944 роках. Таким чином, було встановлено, що в Кам’янець- Подільській області (нині Хмельницька)в період німецької окупації функціонувало 38 ґетто. Опрацювання архівних документів засвідчило, що практично в кожному населеному пункті з компактним проживанням єврейської громади створювалися ґетто. Нацисти постійно переміщували й концентрували значні контингенти євреїв у місцях, зручних для вивезення їх у концтабори країн Європи.

У 2013 році 8 серпня в Хмельницькому відбувся Перший Міжнародний фестиваль аеродизайну, майстерності створювати фігури з повітряних кульок. У святі брали участь професіонали та аматори, які приїхали до Хмельницького з України, Росії та Казахстану. Перехожі спостерігали за перетворенням оберемків кульок на квітучі дерева, казкових героїв та тварин.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua