Цей день в історії Хмельниччини: 12 серпня

12 Серпня 2019 12:10

12 серпня 1672 року розпочалась облога Кам’янця-Подільського турецькими військами. Влітку 1672 року Туреччина виступила з відкритою збройною агресією проти Речі Посполитої. Величезна османська армія, вирушивши з гирла Дунаю в напрямку Кам’янця. Це було найважливіше зі стратегічного погляду місто Польського королівства на території України. Перші мобільні загони турків з’явилися під Кам’янцем 12 серпня. Не очікуючи головні сили підійшовши до міста спробували з ходу ним заволодіти. Проте відносна малочисельність нападників змусили їх відступити. Наступні два дні пройшли у дрібних сутичках та перестрілках супротивників. 14 серпня до міста почали підходити перші підрозділи головних сил турецької армади, яка наступала на місто широким 16-ти кілометровим фронтом. Величезна армія, жорстко заблокувавши Кам’янець широким півколом з заходу, незабаром повністю облягла його, відрізавши місто від будь-якої зовнішньої допомоги. Проте, активні дії розпочалися 15 серпня, коли під стінами міста з’явився головнокомандувач Ахмед Кюпрюлю-паша. Поступаючись туркам чисельністю, кількістю артилерійського озброєння та досвідчених гармашів, залога змушена була взяти на себе всю силу удару величезної армії.  2 вересня 1672 року стало днем підписання акту капітуляції Кам’янця.

12 серпня, 1919 року Петлюра видав наказ про звільнення Шепетівки. В наказі штабу Головного отамана військ Української Народної Республіки Симона Петлюри, йшлося про необхідність звільнити Шепетівку від червоноармійців: «Західна група (2-й Галицький корпус і група Січових стрільців) під командуванням полковника Вольфа має зайняти Шепетівку із заслонами на північ і північний захід».

Водночас у Кам’янці-Подільському оголошено декларацію про намір уряду Української Народної Республіки створити органи місцевого управління на основі всенародного, безпосереднього, таємного, рівного й пропорційного виборчого права, провести вибори до парламенту з правом установчих зборів.

12 серпня 2011 року відкритим зверненням громадськість закликала врятувати Сатанівську синагогу.  Сатанівська синагога-фортеця пережила татарські набіги, штурм турецьких яничарів султана Мехмеда IV, австро-угорський обстріл під час І Світової війни, пережила атеїстичний погром 30-х і нацистську окупацію. Її стіни тоді встояли, але можуть обвалитися сьогодні. Тому звертаємося до усіх небайдужих – допоможіть врятувати древню твердиню», – закликають автори документу. Під зверненням підписались жителі кількох населених пунктів, віряни церков різних конфесій, краєзнавці та поціновувачі історичних пам’яток архітектури. Звели синагогу у Сатанові в 1532 році, це один із найкращих зразків синагог оборонного типу, які збереглися до нашого часу. За допомогою громадськості споруду реконструювали, роботи завершили у 2014 році.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua