19 серпня: це цікаво знати

19 Серпня 2019 12:48

Цей день в історії: 

1722 — наказний гетьман Павло Полуботок видав універсал, який забороняв зловживання світських і духовних можновладців та передбачав реформу судочинства.

1839 — уряд Королівства Франція, що викупив патент Луї Дагера на створення відбитків, проголосив дареготипію «подарунком світу», завдяки чому фотографія змогла стати загальнодоступною технологією.

1914 — створено керівний орган Українських Січових Стрільців — Українську бойову управу.

1920 — 6-та стрілецька дивізія полковника Марка Безручка після численних сутичок з частинами 1-ої кінної армії Будьонного відійшла до Замостя і зайняла там оборону.

1936 — У Москві почався відкритий судовий процес над «об’єднаним троцкістсько-зінов’євським антирадянським центром».

1941 — головне командування румунської армії видало декрет про встановлення окупаційної адміністрації на частині території Української РСР і Молдавської РСР між Дністром і Бугом («Трансністрія») з центром у Тирасполі.

1943 — Президент США Ф. Рузвельт і прем’єр-міністр Великої Британії В. Черчилль підписали таємну угоду про співробітництво у створенні атомної бомби.

1955 — на околиці села Здовбиця під час блокади переважаючих сил КДБ — МВС не здався живим і загинув рівненський крайовий провідник ОУН Анатолій Маєвський «Уліян».

1960 — здійснено перший політ у космос живих істот.

1989 — парафія святих Петра і Павла у Львові (настоятель — о. Володимир Ярема) першою в Українській РСР вийшла з підпорядкування Російської Православної Церкви й оголосила себе частиною УАПЦ

1991 — Леонід Кравчук, Голова Верховної Ради УРСР, о 16:00 год. у виступі по українському телебаченні закликав українських громадян зберігати спокій і підкреслив, що надзвичайний стан Української РСР не стосується. Потім заявив про вихід із лав КПРС.

1992 — в Києві почав роботу I Всесвітній форум українців.

Народились:

1398 — Іньєго Лопес де Мендоса, маркіз де Сантільян, кастильський поет, критик, літературний меценат, полководець і державний діяч.

1631 — Джон Драйден, англійський поет, драматург, критик, байкар

1780 — П’єр-Жан Беранже, французький поет-демократ.

1871 — Орвелл Райт, один з братів Райтів, співвинахідник аероплану.

1883 — Габріель (Коко) Шанель, французька модельєрка, засновниця модного «Дому Шанель» в Парижі

1924 — Віллард Бойл, американський фізик канадського походження, лауреат Нобелівської премії з фізики за 2009 «за розробку оптичних напівпровідникових сенсорів»

1928 — Борис Мірус, актор львівського драматичного театру імені Марії Заньковецької, народний артист України

1930 — Френк Маккурт, американський письменник, лауреат Пулітцерівської премії