Цей день в історії Хмельниччини: 19 серпня

19 Серпня 2019 11:12

Подія, яка передували проголошенню Незалежності України був Серпневий путч – спроба державного перевороту в СРСР. Тоді самопроголошений “Державний комітет із надзвичайного стану” (ДКНС) намагався усунути від влади Президента СРСР. Реакція на ці події не забарилась в тоді ще радянській Україні і на Хмельниччині зокрема.

19 серпня 1991 року у Хмельницькому по всьому місту з’явились листівки, які повідомляли про державний переворот в країні. Листівки розповсюджувала обласна організація Рух, з наступним змістом: ” Громадяни! В країні державний переворот, владу захопив так званий Комітет по надзвичайному становищу, очолюваний керівниками КДБ, Армії, МВС та їх прихильниками. На вулицях Москви – танки! Президент СРСР Горбачов заарештований, Російське телебачення закрите, взяті під збройний контроль деякі засоби інформації. Законний уряд Росії (Єльцин, Хасбулатов, Сілаєв) назвав ці події путчем і закликав громадян Росії до політичного страйку. Закликаємо хмельничан зберігати спокій і не виконувати жодних розпоряджень протизаконного “комітету”… Єднаймося! Фашизм не пройде! “.

Першим, хто у нас в області постраждав під час подій путчу 19 серпня 1991 року став пам’ятник Леніну в Меджибожі. Про цю подію обласна газета «Корчагінець» повідомила наступним чином: “В ніч з 19 на 20 серпня у Меджибожі Летичівського району, невідомі особи своєрідно відреагували на події в країні. Вони намагалися скинути пам’ятник Леніну. Але вдалося відірвати вождеві лише руку. Так що наступного дня газозварник і малярі поновили пам’ятник… Наруга над пам’ятником – не кращий спосіб боротьби з реакціонерами. Але, як бачимо, протиправні дії високих сановників дають поштовх до подібних вчинків іншим”.

У Кам’янці-Подільському 19 серпня 1991 року голова міської Ради та міськвиконкому на ранковій нараді з керівниками висловив своє негативне ставлення до створення в Москві Державного комітету з надзвичайного стану. А вже ввечері більшість депутатів Кам’янець-Подільської міської ради на спеціальному зібранні схвалили звернення до кам’янчан, в якому підтвердили, що «на території міста діють закони і розпорядження законно обраної Верховної Ради та Кабінету Міністрів республіки».

19 серпня під час виконання бойових завдань в зоні проведення ООС загинуло четверо подолян.

У 2014 році у бою під час звільнення міста Іловайська Донецької області від кулі снайпера, рятуючи пораненого товариша загинув Олександр Романенко. Чоловік був головою Старосинявської селищної ради, служив у 2-у Батальйоні спеціального призначення НГУ «Донбас».
У 2015 році під час танкового обстрілу взводного опорного пункту поблизу селища Опитне (Ясинуватський район) під Донецьком загинув хмельничанин Роман Якобчук. Військовий служив у 93-й окремій механізованій бригаді.
У 2016 році під час раптового короткочасного обстрілу українських позицій біля села Зайцеве (Донецька область) загинув Сергій Хоптяр з Ярмолинецького району. Також з 19 на 20 серпня в районі села Оріхове-Донецьке (Луганська область) загинув 49-річний шепетівчанин Володимир Шевчук. Чоловік служив у 93-ій бригаді.

19 серпня 2011 року на майдані Незалежності в Хмельницькому почали роботи по встановленню монументальної скульптури “Віра. Надія. Любов”, частину якої доставили напередодні.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua