Цей день в історії Хмельниччини: 21 серпня

21 Серпня 2019 11:23

21 серпня 1973 року завершилось будівництво мосту «Стрімка лань» у Кам’янці-Подільському. Того дня було покладено останній блок конструкції. Збудував міст Київський трест «Мостобуд № 1». За офіційними джерелами при будівництві мосту вперше у світовій практиці застосовано бісталеву конструкцію. Відстань між опорами — 174 метри. Довжина моста — 379,14 метри. Ширина проїжджої частини — 14, тротуарів — по 2,5 метри.Тривало будівництво п’ять років. Місцеві жителі називають міст Чернівецьким, оскільки через нього пролягає дорога на Чернівці та в Європу.

21 серпня 1984 року було утворено нове місто – Нетішин, відповідно до Указу Президії Верховної ради України УРСР. Перша писемна згадка про Нетішин в історичних документах з’явилась у 1533 році. Зокрема, відомості про село Нетішин надруковані в книзі польського історика Олександра Яблоновського. Однак, сучасну історію міста уявити поза контекстом будівництва Хмельницької атомної електростанції. З початком будівництва ХАЕС, статус Нетішина неодноразово змінювався. Указом Президії Верховної Ради УРСР від 5 травня 1981 року село Нетішин стало селищем міського типу, а у 1984 містом.

У 1991 році в ці дні тривали події Серпневего путчу. 21 серпня свою позицію народним депутатам УРСР висловила Хмельницька міська Рада телеграмою з наступним змістом: «Хмельницька міська Рада народних депутатів розцінює створення Державного комітету по надзвичайному стану як антиконституційний акт, який суперечить статтям 1, 2, 3 Закону СРСР. Ми засуджуємо дії ДКНС, спрямовані на дестабілізацію становища в країні. Одночасно підтримуємо виважену заяву Президії Верховної Ради УРСР та вимагаємо скликання позачергової сесії Верховної Ради УРСР для обговорення становища, що склалось в країні. Відправлено 21.08.1991 об 11.00».

У Кам’янці-Подільському в цей час у зв’язку з тривожними подіями в Москві групи депутатів міської ради відвідували великі промислові підприємства міста, цікавилися ситуацією та настроями на заводах і фабриках. Зокрема, директор Кам’янець-Подільського кабельного заводу В’ячеслав Гамалій повідомив, що Японія та Італія відмовилися відвантажувати свою продукцію заводові у зв’язку з подіями в СРСР.

21 серпня 2014 року хмельницькі активісти влаштували бойкот російським товарам у супермаркетах міста. Активісти пройшлись магазинами, відшуковували товари російського походження та розміщувала наліпки у вигляді російського триколору із написом «Бойкот товару окупанта «STOP». Адміністрації супермаркетів з розумінням поставилася до акції і запевнили, що невдовзі мають отримати ярлики для відмітки товарів окупанта.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua