Цей день в історії Хмельниччини: 27 серпня

27 Серпня 2019 10:13

27 серпня 1672 року турецька армія, яку очолював султан Мохамед ІV, здобула Стару фортецю Кам’янця-Подільського.Після захоплення турками Нового Замку 24 серпня, вони отримали зручний плацдарм для штурму Старого замку і контролю міських батарей. Новий замок за рельєфом знаходився вище Старого, і останній з нього добре прострілювався.Розпочався штурм 25 серпня з обстрілу, який тривав до післяобідньої пори наступного дня. А ввечері 27 серпня пролунав потужний вибух порохового льоху в Старому замку, який призвів до значних руйнацій та людських втрат. Під час штурму було зруйновано башти Нову західну й Чорну, а також сильно пошкоджено Замковий міст, що постійно перебував під обстрілом.

Цього дня у 1941 році на околиці Кам’янця-Подільського окупантами розстріляно близько 7 тисяч угорських і словацьких євреїв, а наступного дня ще 12 тисяч євреїв-подолян. Кривава трагедія сталась за кілометр від північної околиці Кам’янця-Подільського — Польських фільварків і Баланівки.Також до розстрілу засуджувалися червоноармійці, які до 8 серпня не зареєструвалися у німецького коменданта. До кінця серпня 1941 року на території Хмельницької області окупанти здійснили майже 25 “єврейських акцій”, під час яких було знищено понад 31 тисяча євреїв, військових та їхніх родин.

27 серпня 1991 року обласна газета «Радянське Поділля» стала першим в області офіційним виданням, що опублікувала Акт проголошення Незалежності України та відповідну Постанову Верховної Ради УРСР. Окрім цього, в одній з публікацій йшлося про обов’язок, для всіх хто працював у державних установах, припинити своє членство в будь-якій партії чи русі: “Відповідно до постанови Верховної Ради УРСР «Про департизацію державних органів, установ та організацій» припинити діяльність політичних партій в усіх органах влади та управління, в правоохоронних органах, в установах радіо і телебачення, інших державних установах і організаціях області. Співробітники органів прокуратури, управління внутрішніх справ, КДБ по Хмельницькій області зобов’язані припинити своє членство в будь-якій партії чи русі. Особи, які не виконують цієї вимоги, підлягають звільненню з зазначених органів протягом десяти днів з дня прийняття постанови Верховної Ради УРСР”.

27 серпня 1993 року відбулось відкриття Хмельницького обласного літературного музею. Експозиційний комплекс музею нараховує 3 зали та світлицю «Сяйво калини». Саме тут можна знайти інформацію, що стосується письменників Хмельниччини. Автономним відділом Хмельницького обласного літературного музею є літературно-меморіальний музей Анни Ахматової в селі Слобідка-Шелехівська Деражнянського району Хмельницької області.

27 серпня 1996 року створено Указом Президента України створено Національний природний парк “Подільські Товтри”, з загальною площею 261316 гектарів. Товтри – це місцева назва скелястої дугоподібної гряди, висота якої в межах парку сягає в середньому 400 метрів над рівнем моря. “Подільські Товтри” є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення. Парк підпорядковано Міністерству охорони навколишнього природного середовища України. За площею є найбільшим парком України.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua