Цей день в історії Хмельниччини: 28 серпня

28 Серпня 2019 13:41

28 серпня 1648 року Богдан Хмельницький надіслав у Човганський Камінь (нині Теофіполь) командуванню ворожих військ два листи з вимогою припинити варварські знущання з українського населення, з яким особливо жорстоко розправлялося військо, очолюване князем Яремою Вишневецьким. Населення містечка та його околиць брало активну участь у визвольній війні 1648—1654 років. Польсько-шляхетське військо безжалісно грабувало жителів, вбивало жінок, дітей, садило непокірних на палі. Селяни відмовлялися збирати урожай на панських ланах, виконувати інші повинності, їхні загони виступали проти шляхетських військ і поміщиків. Перед Пилявецькою битвою (вересень 1648 року) Вишневецький у листі, відправленому з Човганського Каменя, просив свій уряд, щоб туди спорядили нові військові сили «для знищення домашнього ворога» — українського війська і повсталих селян, а польський комісар Адам Кисіль у свою чергу писав звідси: «Вже й тут довкола оточили нас полки Хмельницького».

У 2014 році цього дня автомобільна санітарна рота з Хмельниччини вирушити до зони АТО. Більше півсотні машин, відремонтованих спільними зусиллями небайдужих подолян, та 136 чоловік особового складу вирушили залізницею до зони АТО. Майже 70% особового складу цієї автомобільної санітарної роти – добровольці.

28 серпня 2015 року в зоні проведення антитерористичної операції загинув хмельничанин Іван Віхтюк. Чоловік був командиром роти саперів 72-ої окремої механізованої бригади. Загинув від осколкових поранень та сильних опіків отриманих внаслідок обстрілу з танку біля селища Гранітне на Донеччині.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua