Цей день в історії Хмельниччини: 3 вересня

3 Вересня 2019 09:34

3 вересня 1920 року комісар народної освіти українського радянського уряду Володимир Затонський, надіслав в усі освітні установи України таку телеграму, де звертав увагу на Кам’янець-Подільський державний український університет. В телеграмі йшлося: «Необхідно звернути увагу на Кам’янецький державний український університет. Кам’янецькі комуністи знаходяться в полоні у петлюрівської інтелігенції, реальних сил для підтримання на висоті університету в Кам’янці немає (відсутні). Контингент слухачів нікчемний. Безробітні дівиці і поповичі. В самому університеті продовжують засідати божевільні старці і наукові світила на зразок гетьманського, а згодом петлюрівського скарбника Лебідь-Юрчика, який викладає там фінансове право. Професура незле облаштовується за рахунок університету і позирають на захід». Зі становленням Радянської влади на Поділлі, в листопаді 1920 року, університет зазнає змін. 9 січня 1921 року його було реорганізовано в Академію теоретичних знань, а з 2 лютого 1921 року – в Інститут теоретичних наук.

3 вересня 2013 року у Хмельницький завітали байкери з різних континентів. Вони учасники ХІІІ Міжнародного мотопробігу, що проходив з нагоди пам’ятної акції із вшанування загиблих у Катині. У квітні 1940 році в Катині співробітники НКВС розстріляли понад 14,5 тисяч польських солдатів і офіцерів, та ще 7300 у в’язницях на Західній Україні та Білорусії.
У Хмельницькому учасники мотопробігу відвідали костел Христа Царя Всесвіту та зустрітися з представниками польських національних товариств. 4 вересня колона мотоциклістів вирушила з Хмельницького у напрямку Летичева.

Минулого року 3 вересня в Кам’янці-Подільському запрацював інклюзивно-ресурсний центр.Ще один освітянський заклад для дітей з особливими освітніми потребами. Для нього знадобилося понад 1,3 мільйона гривень з міського бюджету та 150 тисяч гривень з обласного. У центрі облаштовано залу для очікування, залу лікувальної фізкультури, кабінети дефектологів, логопедів, практичного психолога.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua