Цей день в історії Хмельниччини: 4 вересня

4 Вересня 2019 09:10

У 1997 році цього дня в Кам’янці-Подільському встановлено меморіальну дошку на будинку де розташовувалася Директорія (нині дитячий тубдиспансер). На пам’ятній дощі розмістили напис : «В цьому будинку наприкінці 1919 року розміщувався Уряд Української народної республіки — Директорія, очолюваний головним отаманом Симоном Петлюрою перед еміграцією до Польщі».

У 2010 році наше видання повідомляло про страйк швачок у Камянці-Подільському. Тоді у матеріалі йшлося: «300 працівниць колективного швейного виробництва минулого тижня влаштували страйк. Вони покинули свої робочі місця та прийшли під вікна адміністративного корпусу, де міститься кабінет директора В’ячеслава Погоржельського. Перша вимога була така: невідкладно виплатити заборговану за два місяці зарплату, сума якої склала 600 тисяч гривень. Керівник не вийшов до свого колективу, зате на місце подій прибули представники місцевої влади, які вислухали численні нарікання швачок. Наразі жінки не можуть через відсутність коштів навіть придбати своїм дітям усе необхідне для навчання в школі. Вони вже сім років не ходять у відпустки, хоч заяви подають. А ще на підприємстві немає належних виробничих та побутових умов, узагалі, робітниці почуваються зовсім безправними…»

4 вересня 2013 року з Хмельницького у напрямку Летичева вирушила колона мотоциклістів ХІІІ Міжнародного мотопробігу, що проходить з нагоди пам’ятної акції із вшанування загиблих у Катині. Байкери з Польщі, Сполучених Штатів Америки, Австралії та Німеччини відвідують пам’ятні місця, пов’язані з історією Польщі. Традиційно учасники мотопробігу колесять дорогами Росії, України, Білорусії та Литви. Таким чином вони вшановують пам’ять жертв комуністичного тоталітарного режиму, історію свого краю та через спілкування і зустрічі підтримують польсько-українські дружні зв’язки.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua