Цей день в історії Хмельниччини: 10 вересня

10 Вересня 2019 16:05

10 вересня 1931 року на Славутчині було оголошено проведення «штурмового декадника». В той час це означало, що у селян вилучатимуть продовольство. Мобілізовувався весь партійний та комсомольський актив, розроблявся план декадника. Бригади повинні були зібрати селян на збори і протягом 14 діб добитися повного виконання плану м’ясозаготівлі. Під час цього декадника у районі на м’ясо було здано фактично всю худобу селян. Попри це, вже 12 листопада 1931 року радянська влада постановляє затвердити на наступні 15 місяців план з м’ясозаготівлі у розмірі 2627 тонн. У випадку, якщо селянин не мав змоги виконати покладені на нього зобов’язання більшовицька влада конфісковувала та розпродувала все його майно.

10 вересня, 1967 року видання «Шляхом Жовтня» повідомляло про кулінарну виставку, яку вперше в історії провели у ресторані залізничного вокзалу станції Шепетівка. У повідомлені йшлося, що участь у виставці узяли гості з Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Бердичева, Козятина, Житомира, Жмеринки, Коростеня та Вінниці. Шепетівські кулінари приготували понад 40 закусок, а також фірмові страви: рагу по-шепетівськи, шніцель по-шепетівськи, кульки із сиру, салат по-святковому, птицю.

10 вересня 2011 року у Хмельницькому презентували рекордний коровай. Він важив 700 кілограмовий, а спекли його в Кам’янеці-Подільському. В такий спосіб аграрії області символічно відзначили свій доробок на жнивах. Презентували його на виставці «Агро Поділля-2011». Але подільський коровай, того року, офіційно не став рекордсменом України, оскільки ні представників «Книги рекордів України», ні журі з «Книги рекордів Гіннесса» на «Агро Поділлі-2011» не було.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua