Цей день в історії Хмельниччини: 13 вересня

13 Вересня 2019 09:03

Цього дня у 1869 році в селі Жванці Подільської губернії (нині Кам’янець-Подільського району Хмельницької області) відкрито церковнопарафіяльну школу (1 вересня за старим стилем). Тривалий час вона містилася в приватному незручному будинку. Працювала нерегулярно, кілька разів її закривали, бо не було чим платити вчителеві. На початку 90-х років селяни звернувся до мирового посередника Кам’янецького повіту з проханням дати дозвіл на спорудження шкільного приміщення. Так у 1894 році було завершено будівництво першої школи у Жванці.

13 вересня 1922 року було створено Подільську губернську надзвичайну трійку. Вона займалась очищенням губернії від «контрреволюції» та «бандитизму» та вилученням зброї у населення. Трійка визнала Кам’янець-Подільський повіт одним із «центрів повстанського руху» на Поділлі. Як наслідок, Постійна нарада щодо боротьби з бандитизмом оголосила в повіті надзвичайний стан.

13 вересня, 1924 року Шепетівка посіла третє місце на спартакіаді Волинської губернії. Про ці успіхи шепетівчан повідомляла газета «Радянська Волинь». У повідомленні видання йшлося: «Перше та друге місце посіли спортсмени Житомира та Коростеня… Добре заявила про себе шепетівська футбольна команда, перегравши суперників із Коростеня з рахунком 2:1. Гарною технікою гри блиснули інсайд Спірін, задній бек Бравиков. Добре грали Пенчо, Вонсович, Алексієв».

У 2013 році цього дня хмельницькі мажоретки привезли із чемпіонату Європи золоті медалі.У 10-му чемпіонаті Європи з мажорет-спорту, який пройшов в того року в угорському місті Татабанья взяли участь 1700 спортсменок із 70 команд. Колектив мажореток «Альфа» був єдиним представником України і отримали нагороди у трьох номінаціях.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua