Цей день в історії Хмельниччини: 17 вересня

17 Вересня 2019 09:22

17 вересня 1800 року вийшов указ Подільського губернського правління про негайне складання «Геометричного спеціального плану міста Проскурова з приналежними йому землями». 8 жовтня того ж року проскурівський повітовий землемір Дятлов закінчив складання найдавнішого з відомих планів міста Проскурова. Зробити це було неважко, тому що Проскурів у ті роки був зовсім маленьким містом з населенням близько 2000 осіб. Лише дві вулиці чітко позначені на плані – поштові шляхи на Кам’янець (нині вулиця Кам’янецька) та на Летичів (нині вулиця Проскурівська). Решта забудови мала хаотичний вигляд і вулиці на мапі вимальовувалися досить умовно.

17 вересня 1866 року без згоди Ватикану, влада Російської імперії скасувала Кам’янецьку дієцезію. З цього часу костели, що належали до неї, були передані у відання Луцько-Житомирської дієцезії. Повернулись вони під юрисдикцію кам’янецьких єпископів лише у 1918 році.

17 вересня у 2003 році в Кам’янець-Подільському відкрився Другий міжнародний конгрес українських істориків. В заході взяло участь 500 науковців з 48 міст України, а також з 15 країн світу. На першому урочистому пленарному засіданні привітав учасників тодішні президент України Леонід Кучма та Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. А також президент Українського історичного товариства, голова наукової ради Світового конгресу українців Любомир Винар, останній президент Української Народної Республіки в екзилі Микола Плав’юк та голова секції античної історії Української вільної академії наук (Нью-Йорк, США) Олександр Домбровський. На конгресі були розглянуті проблеми всіх періодів історії України починаючи від первісного суспільства і до сучасності.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua