В це свято не можна сваритися, сперечатися, брехати і вступати в конфлікти. Крім того, на Русі в цей день влаштовувалась братчина. Так називали зустрічі, під час яких відбувалося примирення рідних, які знаходилися у сварці — архангел Михаїл допомагає зберегти мир в сім’ї. В цей день відбувалося застілля, під час якого збиралася вся родина.

Прикмети та повір’я пов’язані з Михайловим днем

Селяни помітили ряд закономірностей до Михайлового дня, які склалися в прикмети. З цього дня очікували заморозки. Якщо ж безпосередньо у свято вони наступали й на деревах з’являвся іній, це вважали добрим знаком. Михайло особисто приходив і морозив нечисть.

Якщо заморозки в цей день сильні, то зима буде сніжною. Якщо на хвойних деревах багато шишок, то осінь буде теплою, а зима м’якою. Дивилися в народі й на берези. Якщо до цього часу жовтіла її верхівка, очікували ранню весну, а якщо навпаки — пізню.

Кожній людині допомагає ангел-охоронець, а на чолі їх стоїть архангел Михайло. Тому його поважали та вважали, що цей день потрібно провести по законах Божим і не прогнівити архангела. Головне в цей день — зберігати чисті помисли, і тоді можна почути добру пораду від свого ангела. Цей день варто присвятити всьому духовному.