Цей день в історії Хмельниччини: 19 вересня

19 Вересня 2019 12:29

19 вересня у 1920 році українські війська востаннє зайняли Кам’янець-Подільський. У місто знову перемістився уряд Української Народної Республіки. Проте під владою УНР місто залишалось не довго. Вже у листопаді 1920 року в Кам’янці-Подільському надовго встановлено радянську владу. 16 листопада до міста увійшли частини 41-ї стрілецької дивізії та кінна розвідка дивізії, а ввечері основні сили з’єднання.

Цього дня у 1938 році в Проскурові працювала знімальна група на чолі з відомим кінорежисером Олександром Довженко. Знімальна група працювала у місті два тижні і знімала епізоди фільму «Щорс», який вийшов на київські екрани 1 травня 1939 року. Основними локаціями для зйомок стала територія сучасних вулиць Подільської та Соборної, там знімали сцени єврейського погрому, що, як відомо, відбувся в Проскурові у 1919 році. У Хмельницькому вшанували пам’ять про режисера назвавши на його честь вулицю. Розташована вона у мікрорайоні Ракове, а заснована у 1966 році.

У 1990 році цього дня ухвалою Хмельницького обласного виконавчого комітету вилучено з облікових даних село Теремці Кам’янець-Подільського району. Його спіткала доля інших придністровських затоплених сіл, знятих з обліку раніше: 27 жовтня 1981 року (Бакота, Конилівка, Кривчани, Студениця) та 21 березня 1984 року (Барвінкове, Лука-Врубловецька, Чугор). Село Теремці знаходилося на території де річка Рудки впадала в Дністер, неподалік від Бакоти. В 1981 році було затоплене водами Дністровського водосховища.

19 вересня 2000 року рішенням Нетішинської міської ради у місті з’явився краєзнавчий музей. Фактично музей започаткувався у 1994 році, коли в місті енергетиків було зареєстровано як позашкільну виховну установу краєзнавчий центр-музей. Саме його працівники розпочали пошукову, збиральницьку, науково-дослідницьку роботу задля створення в майбутньому повноцінного міського музейного закладу. Тоді музей ще не мав власної експозиційної площі. Музей урочисто було відкрито 27 вересня 2001 року.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua